ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyindeki 1000 askerini çekme kararının ardından gözler Münbiç ve Fırat’ın doğusunda yaşanan gelişmelere kilitlendi. Esed rejiminin, ABD askerlerinin ayrılmasından sonra Ayn El Arab ve Münbiç’e girmek için hazırlık yaptığı görüldü. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu da Münbiç’in güneybatısındaki Sacur hattından bölgeye doğru ilerleyişe geçti.

HERKESİN MERAK ETTİĞİ SORU

Bu gelişmeler, “ABD askerlerinin çekilmesi sonrası Esed rejimi ile TSK karşı karşıya gelir mi, gelirse ne olur?” sorularını da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu.

Erenel’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“GÜÇLERİ TERÖRİSTLERİN BİLE DAHA ALTINDA”

“ABD kendi güçlerini bu bölgeden çekmenin karşılığında Suriye rejiminin bölgeye gelmesini Rusya’dan talep etti. Bu, Türkiye’nin harekatını durdurmaz ancak ‘bağımsız bir devletin topraklarını işgal ediyorlar’ gibi bir iddia ortaya koyabilirler. Eğer Rusya’nın hava desteği olmazsa Suriye ordusu dediğimiz güçler, şu an askeri kapasiteyle karşılaştığımız Fırat’ın doğusundaki teröristlerin daha da altında.

“BAŞARISIZ BİR DEVLETİN ÇAPULCU ORDUSU”

Esed/Hamaney rejim ordusunun 2011 yılından bu yana hiçbir eğitimlerinin olmadığı dikkate aldığımızda zaten Fırat’ın doğusunu kontrol edemeyeceklerini görüyoruz. Yapabilselerdi Fırat’ın doğusunu YPG’ye emanet etmezlerdi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karşı karşıya gelmekten kesinlikle çekineceklerdir. Karşılaştırmanın söz konusu olabileceğini düşünmüyorum. Suriye rejim ordusu şu anda başarısız bir devletin çapulcu ordusudur. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin karşısında çıkmaya cesaret edemezler.

Editör: TE Bilisim