Araç muayenesi için gerekenler araç sahipleri tarafından merakla araştırılıyor. 2021 yılında araç sahibi olanlar muayene dönemi için hazırlıklarını sürdürüyor. Hazırlık yapan araç sahipleri de en çok gerekli belgeleri toparlamak için uğraşıyor. Peki, 2021 Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Hazırladığımız bu içerikte araç muayenesi için gerekenler ve araç muayenesi için gerekli belgeler hakkında detaylara ulaşabilirsiniz…

Araç muayenesi için gerekli evraklar

2021 araç muayenesi için gerekli belgeler şöyle sıralanabilir:

Kimlik Trafik sigorta belgesinin aslı Son muayene tarihini belirten bir belge Ruhsat Vekalet durumu kontrolü

Araç muayeneye sokulmadan önce randevu almak gerekir. Üstteki belgeler ilk defa muayene yaptırılacak istasyonlar için geçerlidir. Daha evvel hizmet alınan bir istasyona giderken sadece kimlik bile yeterli olabilmektedir. Her ihtimale karşı araç sahiplerinin bu evrakları araçlarında bulundurmaları önerilir. Belgeler eksiksiz olduğunda araç muayenesi ücreti ödenerek araç sıraya sokulur ve muayene işlemi işin uzmanları tarafından yapılır. LPG’li araçların muayenesi istisnai bir özellik taşır. Bu araçların tankları ve regülatörleri üstünde yer alan bilgilerin kolaylıkla görülebiliyor olması gerekir.

Araç Muayenesinden Önce Borç Nasıl Kontrol Edilir?

Araç muayenesinden evvel borç kontrolü Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılır. Bu borç kontrolü esnasında trafik para cezası, köprü ve otoyol borçları ve motorlu taşıt vergisi kontrol edilmektedir. Araç üstüne kayıtlı borç bulunması durumunda aracın muayenesi yapılamaz ve bu durum da vakit israfına yol açar. Muayene işlemi için randevu almadan evvel aracın borç durumunu kontrol etmek gerekir. Bu sayede araç sorunsuz bir şekilde muayene istasyonuna götürülebilir. Randevu alınacak istasyon kalabalık bir şehir ya da ilçeye bağlıysa muayene işlemiş için 2-3 saat gibi bir vakit ayırmak gerekebilir.

Araç Muayenesi Öncesinde Belgeler Nasıl Kontrol Edilir?

Araç muayenesinden önce evrak kontrolü şu aşamalarla gerçekleştirilir:

Araç ruhsatı geçerli olmalıdır.

Başkasından satın alınan araçlar için Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge mutlaka bulundurulmalıdır. Başka birinin aracı muayeneye götürülecekse vekaletname gereklidir. Trafik sigortasının tarihi güncel olmalıdır. Sigorta tarihi muayene gününü kapsamıyorsa sigorta yenilenmelidir.

Gerekli kontrol yapıldıktan ve aracın egzoz emisyon değeri ölçüldükten sonra araç muayenesi başlayabilir.

Araç İlk Yardım Çantasında Neler Bulunur?

Araçlardaki ilk yardım çantalarında yer alan şeyler şu şekilde sıralanabilir:

Sargı bezi ve üçgen sargı

Hidrofil gaz steril Antiseptik solüsyon Makas Eldiven Flaster Bandaj Yanık örtüsü Yara Bandı

Kanunlar nezdinde araçlarda bulundurulması zorunlu tutulan ilk yardım çantaları araç muayeneleri için de gereklidir.

Muayene Öncesi Araç Nasıl Kontrol Edilir?

Muayeneye girmeden önce araç kontrolü için dikkat edilmesi gerekenler:

Yangın tüpü, İlk yardım çantası, Reflektörler, Aracın ışıkları ve sinyalleri, İç aydınlatmalar, Emniyet kemerleri, Silecekler, Aynalar şeklinde sıralanır.

Aracın ebatları istasyonlar için uygun olmalıdır. Resmi kurumlarca belirlenen standart araç genişliği yaklaşık 2.5 metreyken bu araçların yüksekliği maksimum 4 metre olabilir.

LPG’li Araçlar Nasıl Muayene Edilir?

LPG’li araçların muayene işlemleri şu prensiplere göre yapılır:

LPG sistemi sızıntı yapmamalıdır. Tüm sistem tam kapasiteyle çalışmalıdır. Sistemdeki tüm üniteler onaylı olmalıdır. Sistemin tüm parçaları egzozdan ve çeşitli ısı kaynaklarından en az 10 cm mesafede olmalıdır. Sistem bağlantıları muayene etmeye müsait durumda olmalıdır. LPG’li araç muayenesi diğer araçlarla aynı ücret karşılığında yapılır. Herhangi bir gaz sızdırmazlık raporuna gerek yoktur. Bu uygulama artık tedavülden kalkmıştır. Tankın kullanım ömrü bittiğinde araca yeni bir tank monte edilmeli ve muayeneye öyle gelinmelidir.

Tadilatlı Araçlar Nasıl Muayene Edilir?

Tadilat görmüş araçların muayenesi için gerekli koşullar şu şekildedir:

Tadilat yetkin kişiler tarafından yapılmış olmalıdır.

Tadilat, onaylı projeye uygun olmalıdır. Bu muayene esnasında standart araç muayenesi de yapılmış olur. LPG’li araçların tankları da tankı monte eden firma tarafından taahhüt altına alınmalıdır. Bu taahhüt Yakıt Sistemi Montaj Belgesi’yle sağlanır.

Editör: TE Bilisim