Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Arnavutluk

Arnavutluk Başbakanı Rama, yaptığı basın açıklamasında, “Mini Schengen”le ilgili Kosova’dan gelen tepkilerden sözde incindiğini söyledi. Başbakan Rama, Sırbistan’ın güçlenmesi için böyle bir girişimde bulunmadıklarını iddia ederek, “Kosovalı dostlarımın açıklamalarından çok incindim.

Çok sevdiğim Kosova’daki halkıma hiçbir şey için ihanet etmedim. Bölgesel Schengen, Sırbistan’ın ekonomik olarak güçlendirilmesi için bir Sırp planı değil. Mini Schengen bugün, sadece bizim değil Arnavutluk ve Kosova için, Avrupalılar, mallar ve sermaye için ulusal engeli kırmak için tarihi bir zorunluluktur.

Tutumumuz ne değişti ne de değişecek. Schengen Kosova’ya zarar vermiyor, tam aksine yardımcı oluyor.

Arnavutluk Sırbistan’ı Kosova-Arnavutluk-Sırbistan masasını bölen tabloyu şartlandırmamaya ikna etmeyi başardı. Mini Schengen bize yıllardır yapamadığımız şeyi yapma fırsatı sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Mini Yugoslavya projesi

Balkanlar’da sözde bölge genelinde insanların ve malların serbest dolaşımını öngören “Mini Schengen”i kurmaya çalışan Arnavutluk, Sırbistan ve Makedonya’nın liderlerini eleştiren Kosova Demokratik Birliği (LDK) Başkanı Isa Mustafa, “Mini Schengen projesi, Hırvatistan ve Slovenya olmadığı bir proje olduğu için yeni bir Yugoslavya’nın kurulmasına öncülük ediyor” demişti. LDK, Kosova devlet sınırlarının değişmesini desteklemediğinden bu tür projeleri desteklemeyeceğini belirterek, “Hangi mutfaklarda Batı Balkan ülkelerinin Gümrük Birliği, Batı Balkan ülkelerinin Ortak Pazarı ve en son olarak bu ülkeler arasındaki Mini Schengen’in projeleri pişiriliyor? İlk bakışta çekici projeler gibi gözüküyorlar, ancak özünde, Arnavutluk’u içeren ama Hırvatistan ve Slovenya olmadan yeni bir Yugoslavya’ya yol açıyorlar. ” sözlerine yer vermişti.

“TANIMADIKLARI SÜRECEK SCHENGEN ANLAMSIZ”

Diğer yandan üçlü zirvesinin Mini Schengen toplantılarına katılmayan Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi da katılmama gerekçesini şu üç maddeye dayadı: Birinci, Kosova, bu yeni bölgesel girişimin Birinci Zirvesinde Sırbistan tarafından kasıtlı olarak göz ardı edildi.

İkincisi, Kosova’nın tek vizyonu AB ve NATO üyeliği olmaya devam ediyor.

Bu nedenle, hiçbir koşulda Avrupa-Atlantik perspektifimizi bölgesel bir girişimle değiştirmek istemiyoruz.

Üçüncüsü, bu bölgesel girişim, Sırbistan ve Bosna-Hersek’in Kosova’nın bağımsızlığını tanımadığı sürece anlamsızdır.

Editör: TE Bilisim