Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Terörle mücadelenin yanı sıra Kıbrıs dahil, mavi vatan ve semalarında Türkiye’nin hak ve menfaatlerini korumak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda faaliyetlerini sürdüren Milli Savunma Bakanlığında, sahadaki etkiyi masaya yansıtmak için yoğun diplomasi trafiği hayata geçiriliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Libya ve Azerbaycan’dan gelen bakanlarla ve heyetlerle yaptığı görüşmelerde, iki ülkeye de “Türkiye yanınızda” mesajı verildi.

ÜÇLÜ TOPLANTI DAVETİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, diplomasi trafiğinde, önce Libya ve Malta’dan gelen bakanları ağırlandı, daha sonra ise Azerbaycanlı üst düzey askeri yetkililerle Katar Savunma Bakanı’na ev sahipliği yaptı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hafta başında Malta Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanı Byron Camilleri ile bir araya geldi. Akar, Camilleri ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile buluştu. Bu görüşmelerden sonra, Milli Savunma Bakanı Akar’ın daveti üzerine, Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ve Malta Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanı Byron Camilleri’nin katılımı ile üçlü toplantı gerçekleşti.

Toplantıda bölgesel, savunma ve güvenlik iş birliği konuları başta olmak üzere bölgesel istikrar ve barışa katkı kapsamında yapılabilecekler ele alındı. Samimi bir ortamda, yapıcı geçen toplantının ardından üç bakan kameraların önüne geçti.

LİBYA ULUSAL MUTABAKAT HÜKÜMETİ’NE TAM DESTEK

Toplantının ev sahibi olarak ilk sözü alan Akar, görüşmelerde birçok konuda benzer görüşleri paylaştıklarını müşahede ettiklerini belirtti. Akdeniz’de, barış ve istikrara sağlayacakları katkılarla bu konudaki çalışmaların hem bölge hem dünya için önemli bir model olacağını vurgulayan Akar, BM’nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yürütülen çalışmalar kapsamında Libya’daki faaliyetlerin devam ettiğini, orada askeri eğitim, iş birliği ve danışmanlık yaptıklarını aktardı. Meşru Libya hükümeti ile iş birliğinin devam edeceğini vurgulayan Akar, şunları söyledi: “Libya Libyalılarındır anlayışı ile ilişkilerimizi ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Daima Libyalı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu da herkesin bilmesini istiyorum. Amacımız Libya’nın barış, huzur ve güven içinde yaşaması, birlik ve bütünlüğünü koruması, tek bir Libya olması. Bu konudaki gayretlerimiz bugüne kadar sürdü, bundan sonra da aynı şekilde Libyalı kardeşlerimizle, BM tarafından tanınan hükümetiyle yaptığımız iş birliğimizin devam edeceğini ve Libyalı kardeşlerimizle bu iş birliğimizi devamlı sürdüreceğimizin de altını çizmek istiyorum. Bu amaca ulaşabilmek için en büyük engelin darbeci Hafter olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Libya’da barışa, huzura, güvene, toprak bütünlüğünün sağlanmasına engel olan darbeci Hafter’e yönelik yapılan her türlü yardım ve desteğin bir an önce kesilmesi elzemdir.”

TÜRKİYE BÖLGEDE STRATEJİK ÜLKE

Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa da Hafter’in saldırıları nedeniyle Libya ve bölgedeki güvenliğin bozulduğunu, çok sayıda Libyalı’nın hayatını kaybettiğini anlattı. Söz konusu saldırıların ülkenin altyapı sistemlerine de büyük zarar verdiğinin altını çizen Başağa, “Hafter’in yaptığı operasyon tüm bölgedeki güvenliği bozmuştur. Bu sorumluluk sadece Hafter’in değil, onu destekleyen diğer ülkeler de bu sorumluluğun altındadır” dedi. Malta Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanı Camilleriise Türkiye’nin yüksek potansiyele sahip stratejik bir ülke olduğunu söyledi.

Malta’nın bölgedeki refahın ve huzurun geliştirilmesine yönelik her türlü inisiyatifi desteklediğini bildiren Camilleri, “Üç ülke arasındaki barış ve istikrara yönelik konuşmalar Malta, Libya ve Türkiye için öncelik olmakla birlikte bütün Akdeniz’e komşu ülkeler ve bölge ülkeleri için de bir öncelik olmak durumundadır. Libya’da barışçıl bir çözüme ulaşılabilmesi için yapılması gereken şey mevcut çatışma ve gerilim ortamının azaltılmasıdır. Burada uluslararası toplumun üzerine düşen görevler de var. Birleşik bir Libya için yapılması gereken çabalar var, bu da genel olarak ülkedeki istikrarı sağlayacak ve bununla ilgili yapılması gerekenler en kısa zaman zarfında yapılmak durumundadır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim