Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay

Son dönemde ise Koronavirüs salgını nedeniyle başta sağlık sektörü olmak üzere birçok alanda robotların kullanılma süreçleri hızlandırıldı. Dünyanın birçok farklı noktasında otellerde, kafelerde, restoranlarda, alışveriş merkezlerinde ve hastanelerde robotlar ile hizmet sunulmaya başladı. Muhtelif birçok sektörde görev yapan robotların aynı zamanda ev işlerinde yardım olması da yakın gelecekte mümkün olacak. Hali hazırda belirli görevler için evlerde kullanılan robotlar, yapay zeka desteği ile birçok farklı işi gerçekleştirebilecek. Öncelikli olarak farklı iş kollarında yaygınlaşması beklenen robotlar beklenenden çok daha kısa bir süre sonra evlerde de kullanılabilecek. Konuya ilişkin yapılan araştırmalara göre Boston Danışma Grubu tahminlerinde 2025 yılına kadar yaklaşık olarak işlerin dörtte birinin akıllı yazılım teknolojileri veya robotlar ile gerçekleştirileceğini belirledi.

SAĞLIK ALANINDA ROBOT TEKNOLOJİLERİ

Robot ve yapay zeka teknolojilerinin en fazla kullanıldığı alanlar arasında sağlık sektörü ön plana çıkıyor. Ameliyatlarda, laboratuvarlarda, hastalıkların teşhisinde ve daha pek çok farklı alanda robotların kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Giyilebilir teknolojiler sayesinde kritik birçok ameliyat için robotlardan yararlanılmaya başladı. Benzer şekilde hemşire ve hasta bakıcı robotlarda yakın bir gelecekte yerlerini alabilir. Kısa süre içinde küresel bir salgın haline gelen Kovid – 19 nedeniyle sağlık alanında da yenilikçi teknolojilerin kullanımı ciddi oranda artış gösterdi. Birçok hastalığın erken teşhisinde ve ilaç tedavilerinde de robot teknolojileri ve akıllı yapay zeka teknolojileri yaygın biçimde kullanılmaya devam ediyor. Tedavi sonrası süreçlerin dışında bu teknolojiler ile tedavi sürecinde de etken bir rol oynamaya başlayan robotlar, günümüzde hayatımızın bir parçası haline geldi. Cambridge Üniversitesi tarafından geliştirilen ve Eve adı verilen bir robot bu alandaki önemli çalışmalar arasında sayılabilir. Günde 10 binden fazla test gerçekleştiren robot, kanser karşıtı bir bileşenin sıtma tedavisinde kullanılması sağladı. Bu ve benzeri pek çok gelişme sağlık sektöründe görülmeye devam ediyor.

Robotlara rağbet artıyor

Koronavirüs salgının da etkisiyle dünyanın pek çok yerinden özellikle hizmet robotlarına karşı talepler artmaya başladı. Hong Kong, Çin, Japonya ve ABD bu alanda yenilikçi çalışmalar ile robotların kullanım alanlarının geliştirilmesinde önemli bir yer edindi. Salgından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan İtalya’da ise Tommy adlı bir robot hemşire ve doktorların uzaktan hizmet sunmasına destek oluyor. Robot üreticisi firmaların ürünlerine karşı taleplerin hızlı bir artış gösterdiği ifade ediliyor.

KORONAVİRÜS ROBOT GÜÇ

Çin’den başlayarak kısa sürede dünya genelinde ölümcül bir salgın haline gelen Kovid – 19 virüsü hayatın birçok alanında değişimlere neden oldu. Salgınla mücadele konusunda önemli bir konumda yer alan robotlar doğrudan tedavi süreçlerine katıldıkları gibi tedavi öncesi ve sonrası süreçte de kullanılıyor. Geliştirilen yeni robotlar ile 20 dakika içinde bir odanın tamamen dezenfekte edilmesi sağlanabiliyor. Öte yandan yeni sosyal yaşam için otellerde, restoranlarda ve kafelerde bu tip robotların kullanıldığı görülüyor. Ortaya çıkan ölümcül salgının teknolojik gelişmeleri hızlandırmasıyla yenilikçi pek çok teknolojik ürün ve sistem de geliştirilmiş oldu. Sosyal mesafeyi sağlayan robotlar, garsonluk yapan robotlar, dezenfekte işlemi gerçekleştirenler ve daha pek çoğu Kovid – 19 salgının ardından günümüzde daha yaygın biçimde kullanılmaya başladı. Bu alanda geliştirilen robotlar arasında YouiBot tarafından geliştirilen dezenfeksiyon robotu ve benzerleri Çin başta olmak üzere dünyanın pek çok farklı yerinde kullanılmaya başladı. Gelecek dönemde hayatın her alanında robotların daha sık görülecekleri ifade ediliyor.

ROBOTLARIN ORTADAN KALDIRACAĞI MESLEKLER

Robot ve yapay zeka teknolojileri günümüzde hayatın her alanında etkin biçimde kullanılmaya başladılar. Dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alan Oxford Üniversitesi konuya ilişkin yaptığı bir araştırma ile önemli bir çalışmaya imza attı. İngiltere özelinde yapılan araştırmaya göre, işlerin %35 gibi büyük bir bölümünün yaklaşık 20 yıl için makineleşeceğini öngörüyor. Ağır ve teknik işler başta olmak üzere taksi şoförlüğü ve hatta doktorluk hemşirelik gibi meslekler bile zaman içinde robot teknolojilerinin kullanılacağı alanlar olarak gösteriliyor. Robotların en fazla etkileyeceği meslek grupları arasında taşımacılık ilk sırada geliyor. Uber ve Google ortaklığıyla bu alanda geliştirilen bir sistem taksi şoförlerinin işsiz kalmasına neden olabilir. Fabrikalarda ve ağır işlerde görev yapanlarda en fazla etkilenecek gruplar arasında sayılabilir. Bu alanda ise Çin lider konumda. Dongguan bölgesinde kurulan ve çalışanları robot olan bir fabrika bu alanda önemli bir örnek teşkil ediyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte robotların şoförlük, fabrika işçiliği, garsonluk, resepsiyon görevlisi, doktor ve hemşire olarak görev yapması mümkün hale gelecek. Günümüzde birçok meslek grubunda Koronavirüsün de etkisiyle robotların kullanımı şimdiden yaygınlaşmaya başladı.

Yapay zeka ve robot teknolojisi

Gelişen teknoloji sayesinde yapay zeka temelli pek çok robotik sistem hayatın birçok alanında farklı işlerde kullanılmaya başladı. Dünya genelinde Koronavirüs salgını da robotların hayatımıza daha erken bir zamanda girmesine neden oldu. Afganistan’da Timea adlı ilk robot garson merak ve edişe yarattı. Bunun yanı sıra robotlar tarafından hizmet verilen oteller, fabrikalar ve restoranlar da bu alanda dikkat çeken yeniliklerin öncüleri arasında yer alıyor. Kısa bir zaman içinde robotların sadece insanların yaptıkları işlerde değil aynı zamanda hayvanların kullanıldığı alanlarda da kullanılmaya başlayacağı ifade ediliyor. Yeni Zelandalı bir teknoloji şirketi tarafından geliştirilen robot çaban köpeği bu alanda yapılan önemli yenilikler arasında sayılabilir. Hizmet sektöründe son dönemde robot teknolojilerine karşı artan yoğun ilgi birçok kişinin bu konuda endişelerini de artırdı. Yakın gelecekte robotların insanların yapabildikleri pek işte ve alanda aktif olarak faaliyet göstermeleri bekleniyor

ROBOT HEMŞİRELER VE HASTA BAKICILAR

Robotların sadece ağır ve teknik işlerde değil aynı zamanda çok daha hassas işlerde yer almaları da bekleniyor. ImperialCollegeLondon tarafından bu alanda geliştirilen bir hasta bakıcı robot bu alandaki en iyi örnekler arasında gösterilmektedir. Yüz tanıma sistemi, navigasyon, nesneleri tanıma ve tutabilme gibi pek çok özellik taşıyan bu robot, hastaların ilaçlarını vererek basit isteklerini yerine getirebiliyor. Hasta bakıcı ve hemşire robotların yanı sıra aynı zamanda doktor robotlarda yakın gelecekte yaygın bir kullanım alanına sahip olacak. ABD’de bu konu üzerinde IMB tarafından geliştirilen bir bilgisayar, cilt kanserinin erken tanısında kullanılabiliyor. Benzer şekilde daha pek çok hastalığın teşhis ve tedavisinde robotların kullanılması öngörülüyor. Sağlık sektöründe teknolojik gelişmelerin çok daha hızlı bir şekilde ilerlemesi birçok açıdan avantaj sağlarken hemşirelik ve hasta bakıcılık vb. mesleklerin zaman içinde kaybolmasına da neden olabileceği ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim