Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

Baroların Seçim Sistemi’ne yönelik düzenlemeye ilişkin yapılan çalışmalara katılmayan ve TBMM’ye gelmeyen Ankara, İstanbul, İzmir Baro Başkanları’nın çağrısı ile 19 Haziran’da başlatılan yürüyüş başkent girişindeki “tedbirler” ile sona erdi. Ankara Valiliği tarafından toplu yürüyüşler için ‘izin’ verilmeyen Baro Başkanları, bu defa da ‘oturma eylemi’ başlattı. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ise eyleme katılmayan Baro Başkanları ile Anıtkabir’i ziyaret etti. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından Anıtkabir ziyaretini paylaşan Feyzioglu, “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun, Erzurum, Maraş’taki baro başkanlarıyla manevi huzurdayız” dedi. ‘Barolar Birliği Başkanı’ olarak yürüyüşe katılmayacağını açıklayan Fevzioğlu, kendilerinin bunu seçmediklerini; ancak engellenmemesini istediklerini söyledi.

“NEYE KARŞISINIZ?”

‘Daha henüz teklif bile yok, hangi maddeye karşı çıkıyorsunuz’ diye soran Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Baro Seçimleri’ne ilişkin yapılacak düzenleme ve Baro Başkanları’nın yürüyüşü hakkında değerlendirme yaptı. Gül, barolar ile her zaman ‘açık kapı diyaloğu’ yürüttüklerini, baro başkanlarını dinlediklerini söyledi. Temel yaklaşımlarının, baroların daha çoğulcu ve katılımcı bir yapıya kavuşması olduğunu dile getiren Gül, savunmanın, yargının temel unsuru olduğunun altını çizdi. Gül ‘avukatlık’ mesleğini daha ileri götürecek, mesleğin kazanımlarını daha da artıracak çalışma yapmak istediklerini vurgulayarak, “Savunma mesleğini geriye götürecek bir çalışmaya asla destek vermeyiz. Arkadaşlarımız, savunmayı daha güçlendiren, avukatların haklarını daha koruyan ve mesleki örgütlenmeyi daha da güçlendiren bir yapı üzerine çalışma yapıyorlar” dedi.

“GÜDÜMLÜ KAOS”

Henüz AK Parti’nin kamuoyuna açıkladığı bir taslağın olmadığını belirten Abdülhamit Gül, tüm görüşleri dinlediklerini, gruplarının, önerilere bakarak bir taslak ortaya çıkaracağını kaydetti. Bakan Gül, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve baro başkanlarıyla her zaman irtibat halinde olduklarını aktararak, “Diyalog kapıları açık. Bizim için avukat, hâkim, savcı, vatandaş olsun temel payda hukukun üstünlüğü… Hukukun üstünlüğüne dair her türlü görüş bizim için değerlidir” diye konuştu. Baro başkanlarına “Neye karşısınız? Ortada henüz bizim bile vakıf olduğumuz bir teklif yok” diye seslenen Gül, teklif çıktıktan sonra herkesin eleştiri ve öneri yapabileceğine işaret etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Bugünkü ülke tablosunda bazı baroların güdümlü kaos yürüyüşü, Anayasa Mahkemesi’nce verilen ihlâl kararı, sokakların karanlığında ikbal arayışları, CHP-HDP-İP’in tehlike saçan gayri meşru politikaları ‘dış kaynaklı’ tehditlere müsait ortam açmaktadır” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim