Koronavirüs, dünyada her geçen gün biraz daha can alırken, ulusal olarak devletlerin virüsle mücadelesi devam ediyor. Şehirlerde karantina uygulaması gerçekleşen ve olağanüstü tedbirler uygulanırken, bazı devletler geliştirdikleri mobil uygulamalar ile koronavirüsle mücadelesi sürüyor.

Çin’in Wuhan kentinde ilk defa ortaya çıkmasının ardından tüm dünyaya yayılan koronavirüs nedeniyle bugün itibariyle dünyada toplam ölüm sayısı 19,764 iken, toplam vaka sayısı ise 309,293 olarak belirlenmiştir. Sadece Türkiye’de ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından en son yapılan açıklamaya göre, ölüm sayısı 44 iken, vaka sayısı 1.872 olarak belirtildi.

Koronavirüs tedavisi için herhangi bir aşının geliştirilememiş olması da işleri daha çok çıkmaza sokarken, devletler kendi yöntemlerini farklı yollardan geliştirmeye devam ediyor. Örneğin Çin yönetimi, vatandaşlarını koronavirüs salgınından korumak için yeni bir yönteme başvurdu.

Koronavirüs nedeniyle özel bir mobil uygulama geliştiren Çin hükümeti, bu uygulamayla vatandaşlarına yardımcı oluyor. Öyle ki, geliştirilen bu mobil uygulamalar sayesinde Çin yönetiminin bu salgının önüne çabuk ve etkili şekilde geçmesinde uygulamaların payının büyük olduğu söyleniyor.

Kısaca Çin tarafından geliştirilen koronavirüs sayesinde, vatandaşlar uygulamayla konumlarını paylaşarak etraflarında koronavirüs teşhisi konan birilerini görebiliyor ve anında önlemini almaları sağlanıyor. Peki, koronavirüs ile mücadele için geliştirilen bu mobil uygulamalar tam olarak ne yapıyor? Ne işe yarıyor? İşte bazı hükümetlerin geliştirdiği koronavirüs mobil uygulaması ve avantajları…

UYGULAMA SAYESİNDE KONUMUNUZDA BULUNAN KORONAVİRÜS ŞÜPHELİLERİNİ GÖREBİLİYORSUNUZ

Söz konusu mobil uygulamayı telefonuna indiren Çinliler, kimlik bilgilerini sisteme işliyorlar ve konumlarının takip edilmesine izin veriyorlar. Uygulama, daha önce enfekte olmuş bir bireyin konumuyla enfekte olmamış bireylerin konumlarını karşılaştırıyor. Yani sağlıklı bir Çinli, Corona virüsü kapmış, kapma şüphesi bulunan veya enfeksiyonu atlatmış başka bir kişiyle ne kadar yakın olduğunu takip edebiliyor.

Mobil uygulamanın etkileyici yanlarından bir tanesi de potansiyel şüphelileri açıkça gösteriyor olması. Yani Corona virüsü kapmış olan bir Çinlinin ailesindeki kişiler de riskli kişiler olarak gösteriliyor. Söz konusu uygulama, her türlü detay düşünülerek hazırlanmış bir şekilde Çinli vatandaşların hizmetine sunulmuş durumda.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Çin hükümeti, bu mobil uygulamanın Çin’de yaşayan herkes tarafından indirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Yetkililere göre bu mobil uygulamanın avantajlarından bir tanesi de kullanıcıların konum takiplerini yapabiliyor olması. Yani sağlıklı bir kişinin enfeksiyon kapmış bir kişiyle yakın teması tespit edilirse hem yetkililer hem de söz konusu kullanıcı uyarılıyor. Böylelikle daha hızlı bir müdahale gerçekleştirilebilecek.

AYNI UYGULAMA ISRAİL’DE DE GELİŞTİRİLDİ

Koronavirüs ile mücadele için Çin yönetiminin geliştirdiği uygulamanın bir benzerini de Israil geliştirdi. İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen “hamagen” adlı uygulama, konumunuzu takip edip eğer tanı konan bir koronavirüs bulaşan biriyle son 14 günde yolunuz kesiştiyse size bildirim gönderiyor.

TÜRKİYE’NİN DE BÖYLE BİR MOBİL UYGULAMAYA İHTİYACI VAR

Çin ve İsrail yönetimi tarafından koronavirüs ile mücadele için geliştirilen bu mobil uygulamaların sonrasında sosyal medyada ve canlı yayınlarda Türkiye’nin de böyle bir uygulamaya ivedilikle ihtiyacı olduğu yorumları yapıldı.

Editör: TE Bilisim