Fibromiyalji genellikle toplum tarafından psikolojik ve gerçek olmayan bir rahatsızlık olarak nitelendirilse de literatür tanımı ile vücudun belli noktalarında duyulan kas ağrılarının kronik hale gelmesiyle oluşan bir yumuşak doku romatizmasıdır.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre toplumda 6 milyondan fazla insanda görülen fibromiyalji, dünya nüfusunun ise yaklaşık %3’ünde görülen yaygın bir hastalıktır. Modern yaşam, yanlış beslenme, hareketsizlik gibi durumlara bozuk çevresel yapınında eklenmesiyle birlikte günümüz fibromiyalji vakalarında ki sayılar da artmaktadır.

Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Fibromiyalji her insanda aynı semptomları göstermemekle birlikte bazı kişilerde hafif seyrederken bazı kişilerde ise şiddetli ağrılara sebep olabilir. En sık görülen belirtileri ise;

Fiziksel bir etki olmadan vücutta sebebi anlaşılamayan ağrıların oluşması, Özellikle boyun, sırt, bel, kalça ve bacaklarda görülen bu ağrıların sabit olmaması ve vücutta bir bölgeden başka bir bölgeye hareketi,

Bazı ağrıların günlerce sürmesi, Yorgunluk ve sürekli uykusuzluk hissetme, Depresif ruh hali, Baş ağrısı, Konsantrasyon eksikliği ve unutkanlık. Sürekli halsizlik vb. Durumlar başlıca olarak sıralanabilir.

Fibromiyalji Neden Olur?

Hastalığın kesin sebebi bilinmemekle birlikte, hastalıkların büyük çoğunluğunun kadınlar olduğu görülür. Ailede görülen fibromiyalji öyküsü hastalığın sebeplerinden biri olabilir fakat bu kesin bir durum değildir. Daha önce fiziksel ya da psikolojik olarak travma geçirmiş kişilerde ve stres seviyesi yüksek kişilerde hormonal bozukluklara bağlı olarak fibromiyalji oluşabilir. Ayrıca romatoid artrit, lupus ve huzursuz bağırsak sendromu öyküsü olan hastalarda görülme olasılığının daha fazla olduğuna dair araştırmalar da vardır. Bu çalışmalardan yola çıkarakta fibromiyaljinin bir bağışıklık sistemi zayıflığı ile psikolojik stress faktörlerinin etki ortaklığıyla oluşabileceği yönündedir.

Fibromiyalji Tanısı Nasıl Konur?

Bu hastalığın bir testi olmadığı için üç aydan daha uzun süren ve sebebi belirsiz ağrılarınız varsa bir tıp hekimine gitmeniz mutlak önerilir. Fibromiyaljide teşhisi tanıyı sadece uzman hekim koyar. Hekiminiz diğer kronik hastalıklardan şüphelendiği takdirde sizden bazı testler de isteyebilir. Fibromiyalji tanısında aşağıdaki majör kriterler sonucunda fibromiyalji tanısı konulur.

Üç ay veya daha fazla süredir devam eden bir ya da birden fazla bölgede oluşan, sebebi bilinemeyen kas-iskelet sistemi ağrıları şikayeti olması, Hekimin muayenesi sonucunda şikayetleri tanımlayacak başka sebeplerin ortaya çıkmaması, Laboratuvar tetkikleri yapılması, Vücutta tıbben tanımlanan noktaların birçoğunda dokunma ile hassasiyet görülmesi gibi durumlar başlıca sıralanabilir.

Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi için öncelikle hekim teşhis ve tanısı gereklidir. Hastalığın tedavisinin başarılı olabilmesi için süreklilik oldukça önemlidir. Fibromiyalji tedavisi için ilaçlı ve enjeksiyonlu yöntemler kullanılabilir. İlaçlı tedavilerde ağrı kesiciler, kas gevşeticiler kullanılabilir. Bu tedavilerin hepsi uzman hekim kararına bağlıdır ve doktor tarafından uygulanır.

İlaç ve enjeksiyonlu uygulamaların kullanımının yetersiz kaldığı veya sonuç vermediği durumlarda multidisipliner çalışma ilkesi doğrultusunda; ilaç ya da iğneli metotların kullanılmadığı, konforlu ve doğal yollarla iyileşmenin sağlandığı fizyoterapi yöntemleri uygulanabilir. Amerikan Fizyoterapi Derneği (APTA)’ne göre yapılan tıbbi çalışmalar göstermektedir ki; fizyoterapistler fibromiyalji hastalığında uyguladıkları metotlarla etkin, başarılı, kalıcı bir rol üstlenmektedirler.

Fibromiyaljide fizyoterapistler tarafından uygulanan, ilaçsız ve iğnesiz tedavi yöntemleri genellikle şunlardır;

Psikonöroimmunoloji: Kişiye özel yapılan bir terapidir. Psikonöroimmunoloji terapisinin uygulayıcıları olan bu alanda eğitim almış hekim veya fizyoterapistler; bağışıklık sistemi ve insan psikolojisi arasındaki bağlantıya bütüncül bakış açısıyla yaklaşarak, hastalığın sebeplerini ortadan kaldırıcı terapi ve tedavi yöntemlerini belirler. Vitamin-mineral takviyeleri ve uygun beslenme programı bu terapinin ana hedefidir. Klinik psikonöroimmünolog ünvanına sahip sağlık profesyonelleridir.

GTOS Terapi: Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında fizyoterapistler tarafından yapılan, patentli ve özgün bir cihazla deri altına girilmeden manuel yöntemlerle uygulanan metottur. İlgili fizyoterapistin GTOS Terapist ünvanına sahip olması gerekmektedir. Osteopatik Terapi: Vücuttaki kas, iskelet, organ ve sinir sistemlerini bir bütün olarak kabul eden ve sadece ağrıyan bölgeye odaklanmak yerine tüm vücuda odaklanıp sorunun giderilmesini amaçlayan bir manuel terapi yöntemidir. Bu alanda eğitimini tamamlamış osteopat ünvanına sahip fizyoterapist veya hekim tarafından uygulanabilir.

Manuel Terapi: Ağrıyan bölgeyi iyileştirmek amacıyla kas ve yumuşak dokuya belirli özel tekniklerle uygulanan sadece ellerin kullanıldığı tedavi şeklidir. Bu alanda yetkinliği sahip sağlık profesyonelleri tarafınca uygulanabilir. Egzersiz: Fizyoterapistlerin belirleyeceği hastalığa yönelik özel egzersiz hareketlerini düzenli olarak yapmak, fibromiyalji tedavisinde oldukça önemli role sahiptir. Trigger Point Terapi: Kas ve yumuşak doku üzerinde bulunan ve fibromiyalji ağrısına sebebiyet veren tetik noktaların belirlenerek yine el yordamıyla deri üzerinden uygulanan özel bir tekniktir.

Bunların yanı sıra sağlıklı beslenme, fizyoterapist tarafından planlanan ve uygulanan pilates ve yoga aktiviteleri, yine uzmanınızın gerekli gördüğü takdirde vereceği vitamin ve mineral takviyeleri hastalığın tedavisinde yardımcı rol oynar. Unutulmamalıdır ki sağlık bir ekip işidir ve multidisipliner çalışıldığı zaman başarıya ulaşılır. Uzman Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, fibromiyalji ve diğer birçok konuda hekim tarafından teşhis ve tanısı koyulmuş hastalarına gereken desteği sağlayarak başarı odaklı tedavi yöntemleri uygulamaktadır.

Sağlıklı günler.

Randevu ve iletişim numaralarımız

Telefon: 0212 543 0 ABS (227)

0532 345 89 16

Editör: TE Bilisim