Diriliş Postası Muhabiri Ebubekir Doğan / New York

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve küresel bir salgın haline dönüşen yeni tip koronavirüs salgını “Süper güç” ABD’yi de esir aldı. Salgının dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 1 milyon 783 bini geçerken, yıllarca Hollywood senaryolarında dünyayı kurtaran rolü biçilen ABD, salgın karşısında çaresiz kaldı. 2 gün önce 500 bin vaka sınırını aşan ABD, 600 bin vakaya doğru hızla gidiyor. Ölü sayısında bile İtalya’yı geçerek zirveye tırmanan ülkede Başkan Donald Trump’ın yöntemleri de tartışmaya açıldı.

50 EYALETTE FELAKET İLAN EDİLDİ

50 eyaletin tamamında “Felaket” ilan edilse de salgından korunmak için açıklanan kurallar, hastalığın yayılmasını önlemeye yetmiyor. Sigortası olmayanlara çıkarılan yüksek faturalar, hastanelerdeki kapasitelerin aşılmasıgibi durumlar sağlık sisteminin kısa sürede çökmesine sebep olurken, “Sosyal mesafeye uyun” çağrılarına ise beklenen derecede uyulmuyor.

HASİDİK YAHUDİLER KURAL TANIMIYOR

ABD’de en kötü durumda olan eyalet ise, dünyanın ekonomik anlamda en güçlü bölgesi olan New York oldu. 190 bin vaka ve 9 bin ölümle ABD’deki en çok vakanın olduğu bölge konumunda olan New York’ta hastalığın yayılma sebebi ise Hasidik (Ortodoks) Yahudiler olarak gösteriliyor. Kurallara uymamakta oldukça ısrarlı görünen Hasidikler, düzenlenen cenaze törenlerine yoğun katılım göstermeye devam ediyor.

CENAZEYE BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Geçen hafta ultra ortodoks Yahudi cemaati Hasidik’in önde gelenlerinden Rabbi TZVİ’nin cenaze töreni sadece bunlardan bir tanesiydi. Cenaze törenine katılanları sosyal mesafe için uyaran New York polis teşkilatı bunda çok da başarılı olamadı. Cenaze sırasında iki polis memuru yaralandı ve onlarca kişi ise ezilme tehlikesi geçirdi. Sosyal mesafenin bu kadar yok sayılması New york Belediye başkanı Bill De Blasio sosyal mesafeye uymayanlar hakkında işlem yapılacağını ve uymayanlara 1000 dolar ceza verileceğini duyurdu.

KOVİDLİ CENAZEDE DE AYNI GÖRÜNTÜ

Bu cenaze merasimi sonrasında bir balka cenaze merasimi de 95 yaşındaki holokosttan kurtulan Yisroel Avrohom Portugal’dı (ölüm nedeni Kovid-19), onun da cenaze merasiminde aynı görüntüler yaşandı ve Belediye Başkanı’nın bahsettiği işlem hiçbir zaman uygulanmadı. Dahası cenaze merasimi sonrasında aynı görüntünün bir de taziye evlerinde yaşaması aslında neden

virüsün bu bölgede yayıldığını gözler önüne seriyor.

New York Valisi Andrew Cuomo 50 kişiden fazla kimsenin bir araya gelmesinin yasaklandığını ve bu yasağın herhangi bir sebeple delinemeyeceğini söyledi ama bu konuda hiç kimsenin işleme tabi tutulmadığını da sözlerine ekledi.

Trump başarısız oldu

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ülkede yayılmasını önlemede başarısız olduğu iddia edildi.

New York Times’ta yer alan “Gelmeke olan şeyi görebilirdi: Trump’ın virüs konusundaki başarısızlığının perde arkası” başlıklı makalede Trump’ın Kovid-19 salgınına yönelik ilk haftalardaki tutumu incelendi. Trump’ın potansiyel virüs pandemisi hakkında çok önceden uyarıldığı halde bürokrasideki iç bölünme, planlama eksikliği ve kendi içgüdülerine olan inancı nedeniyle uyarılara zamanlıca cevap veremediği öne sürüldü.

Makalede, ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 21 Ocak’tan ancak 6 hafta sonra Trump’ın ülkenin karşılaştığı virüs tehlikesine karşı agresif önlemler almaya başladığına dikkat çekildi

Editör: TE Bilisim