Ankara Gazi Üniversitesi’nin Fen Fakültesi’ndeki ‘istatistik bölümü’ öğrencileri, Türkiye’deki okuma oranını arttırmak amacıyla yola çıktı. Bu kapsamda; 2012 yılında “Kitap Bankosu” projesi ile üniversitenin kendilerine tahsis ettiği atıl personel otobüsünü ‘gezici kütüphane’ olarak dönüştüren öğrenciler, ilçelerdeki okullarda çeşitli faaliyetler gerçekleştirmeye başladı. Gezici kütüphaneleri ile okullarda ziyaretler düzenleyen gönüllüler, öğrencilerin kitaplara erişimini kolaylaştırdığı gibi, ‘kitap okuma’ alışkanlığının da kazandırılmasını hedefliyor. “Okuyan Türkiye” için yola çıkan ‘gezici kütüphane’ bugüne kadar 45 okul, 30 bin öğrenci ve 50 bin kitap sayısına ulaştı.

DUYARLI NESİL YETİŞTİRİLİYOR

Uzun vadede çocuklara ‘kitap okuma’ alışkanlığı kazandırılmasının yanı sıra öğrencilerin “duyarlı bireyler” olmalarını da hedefleyen Kitap Bankosu, “doğa bilinci, dengeli ve sağlıklı beslenme, ağız ve diş sağlığı bakımı, el hijyeni” gibi konularda da bilgi veriyor. Ayrıca gelecek kuşaklara, millî şuur ve sorumluluk duygusu da aşılanıyor. Gezici kütüphanelerde kitapların arasında öğrencilerin ve kendilerinin birlikte eğlenceli vakit geçirebilecekleri bir ortam oluşturduklarını belirten gönüllüler, çocuklarla beraber çizgi film, animasyon gibi eğitici videolar izleyerek onları bilgilendirmeye çalışıyor. Birlikte toplu kitap okuma, resim çizme gibi etkinlikler gerçekleştirdiklerini anlatan gönül elçileri, çocuklara ‘millî şuur’ yüklemeye, “Yeşilay, Kızılay” gibi derneklerle de çalışıp onlara sorumluluk duygusunu aşılamaya çalıştıklarını ifade etti.

“OKUMA” FARKINDALIĞI

‘Kitap Bankosu Topluluğu’ başka sosyal sorumluluk projelerini de gerçekleştiriyor. Hayatımızın her alanında kitap okumayı teşvik etme amacıyla; değişik mekanlarda toplu kitap okuma etkinlikleri düzenleniyor. Bu amaçla; Kitap Bankosu Gönüllüleri olarak Anıtkabir ziyaretlerinde, spor müsabakalarında, sinema salonlarında okuma etkinlikleri organize ediliyor.

DAHA ÇOK ÇOCUK İÇİN DESTEK GEREK

Hedeflerinin daha çok çocuğa ulaşmak olduğunu belirten Kitap Bankosu Gönüllüleri, Ankara dışında da çocuklara ulaşmak istediklerini ve bunu yapmak için daha çok gezici kütüphane araçlarına ihtiyaçları olduğunu hatırlattı. Anadolu’daki kitaba ulaşamayan ne kadar çocuk varsa hepsine ulaşabileceklerini dile getiren gönül elçileri, durumu iyi olan yardımseverlere seslenerek, “Daha çok çocuk için daha çok destek” sloganı geliştirdi.

Toplumsal sorunların çözümünün ve toplumsal yükselişin temelinde ‘okuma’ alışkanlığının artırılmasından geçtiğini düşünen kitap ve ülke sevdalısı gençler, seslerinin duyulmasını istiyor. Gönüllü gençlerin bir araya gelerek oluşturduğu ‘Kitap Bankosu’ organizasyonu, kampanyalarına daha çok destek beklediklerini ifade ederek, böylece daha fazla öğrenciye ışık olabileceklerini hatırlattı.

Editör: TE Bilisim