Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

ABD’nin Özel Temsilcisi Matthew Palmer, Beyaz Saray’da varılan anlaşma, ekonomik ilişkilerin normalleşmesine destek olmayı amaçladığını belirterek, “Ekonomik normalleşme, ilişkilerin politik olarak normalleşmesini sağlamalıdır. Birkaç gün önce Brüksel’deydim ve Miroslav Lajçak, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ile konuştum. ABD, AB öncülüğündeki diyalog sürecini desteklediğini ve bu süreçlere Bosna Hersek’i hiç dahil etmeyeceğimi söyledim. Bosna Hersek’te Sırpska Republika’da (Sırp Cumhuriyeti)olanlar BH’nin iç meselesi ve bu aynı zamanda Vuciç’in taahhüdüdür.” ifadelerini kullandı.

SIRPSKA REPUBLİKA BOSNA’NIN MESELESİDİR

Palmer, Sırpska Republika’nın lideri Milorad Dodik’in “Kosova ve Sırp Cumhuriyeti’nin statüsü” ile ilgili açıklamaları hakkında sorulduğunda, ABD için, kendisinin de belirttiği gibi, “Kosova ile Sırpska Republika arasında bir karşılaştırma yok.” dedi.

Mathew Palmer, “Kosova bir devlettir ve onlarla diplomatik ilişkilerimiz var. Republika Sıpska’ya gelince, çerçevesi ve geleceği Dayton Barış Anlaşmasıyla belirlendi ve bu, bağımsız ve kendi toprak bütünlüğüne sahip olan BH’nin geleceği (meselesidir). Bu gelecek hem Sırpska Republika halkı için hem de Bosna’daki herkes için daha iyidir.” diye konuştu. Bosna Hersek’in üçlü cumhurbaşkanlığının Bosnalı üyesi Shefik Dzaferoviç, Matthew Palmer, sözlerini yorumlarken Kosova’nın statüsü Bosna-Hersek de dahil olmak üzere komşu ülkelerin statüsüyle hiçbir şekilde ilişkili olmadığını ifade etti.

Bu açıklama, Bosnalı Sırp meslektaşı Milorad Dodik’in Kosova’nın bağımsızlığı konusundaki herhangi bir tartışmanın Sırbistan Cumhuriyeti tarafının statüsü meselesini gündeme getirmesi gerektiğini söyleyen son açıklamalarının ışığında geldi.

Editör: TE Bilisim