Bölgede yaşayan insanların zorlu hayat şartlarını anlatan ve bu zorlukları sırtlamak durumunda olanlar için atılması gereken adımları tüm insanlığın ortak sesine dönüştürmek amacıyla hazırlanan “Azez: Umudun Adı” adlı belgeselde yerel halk ile röportajlara da yer verildi.

Azez’deki Yunus Emre Enstitüsü’nden, Vatan Hastanesi’nden ve kentteki eski ve güncel durumu anlatan görüntülerden derlenen “Azez: Umudun Adı”, 3 Ocak 2021 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü Dijital Kültür Merkezi’nin YouTube hesabından yayınlandı.

TERÖR DEF EDİLDİ

Belgeselde bölgenin durumunu anlatan vatandaşlar şartların zor olduğunu ve iç savaşın ardından nüfus 5 binden 25 bine kadar çıktığını ifade ediyor. Özellikle bölgedeki DEAŞ terör örgütünün zulmü nedeniyle nüfusun göç etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Bölgedeki PKK ve DEAŞ terör örgütünün halkı katlettiğini söyleyen Türkmen genci Mehmetçiğin gelmesiyle terörün def edildiğini ve yeniden yaşam koşullarının iyileştiğini söyledi.

MEHMETÇİK TARİH YAZDI

Bölgedeki teröristlerin zulmünü anlatan bir diğer kişi de Mehmetçiğin teröristleri temizlediğini söyleyerek “Türk askeri bizi de namusumuzu da korudu. Bundan dolayı da duacıyız. Şehitlerini de Allah kabul etsin. Türk milletinden de Allah razı olsun. Türk askeri hiçbir karşılık beklemedi. Bunlar tarihe geçecek savaşlar.” dedi.

TÜRKÇE ÖĞRETİLİYOR

Türkiye’nin kültürel diplomasi alanında başat kurumu olan ve kuruluşundan bu yana tüm dünyada binlerce insana Türkçeyi öğreten ve sevdiren Yunus Emre Enstitüsü, savaşın izlerini silmek ve insan sevgisini yaşatmak gayretiyle Suriye’de faaliyetlerine geçtiğimiz Eylül ayında başladı.

Enstitünün dünya genelindeki 60. kültür merkezi olan Azez Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretiminin yanı sıra çeşitli kültür-sanat faaliyetleri de hayata geçirmeye başladı.

Editör: TE Bilisim