Kosova Liberal Partisi Başkanı ve Kosova Dışişleri Bakan Yardımcısı Gjerg Dedaj, Türkler’e, Türkiye ve liderine hakaretlerden sonra Kosova ve Makedonya’da birçok kurum ve yetkili tarafından kınandı.

Makedonya’nın en büyük partisi olan Makedonya Sosyal Demokrat Birliği (LSDM) üyesi Arnavut siyasetçi Hadi Osmani, Gjergj Dedaj’ın Üsküp’te Büyükelçi atanmasına karşı çıkmıştı. Osmani, Dedaj’ı faşist olarak tanımlayarak Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’den büyükelçiliğine kabul etmemesini isteyeceğini aktarmıştı.

TEPKİLERE RAĞMEN BÜYÜKELÇİ OLARAK ATANMIŞTI

Tepkilere rağmen Dedaj, Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi tarafından Kosova Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçisi görevine atandı.

Dedaj, bu sefer sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yumuşak bir dil kullanarak, Türkiye Kosova bağımsızlığını tanıyan dost bir ülke olarak Sırbistan’ı ise geçmişi aşmamız gereken komşu bir devlet olarak nitelendirdi.

TÜRKİYE, KOSOVA CUMHURİYETİ’NİN STRATEJİK ORTAĞI

Dedaj, “Üsküp’te, etnik köken, dil, din ve politik ideolojiden bağımsız olarak tüm toplulukların Kosova Cumhuriyeti temsilcisi bir büyükelçi olacağım. Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyan ve Kosova Cumhuriyeti’nin stratejik bir ortağı olan dostane bir devlettir. Oysa, bugünkü Sırbistan, geçmişin aşılması gereken, karşılıklı tanıma, karşılıklı komşu işbirliği ve devletler arası ilişkilere sahip olmak zorunda olduğumuz komşu bir ülkedir” diye konuştu. Dedaj, tepki gören paylaşımlarında Türkiye ve Sırbistan’ı “Balkan Cadıları” olarak nitelendirirken Türkleri kastederek “bunları Kosova’dan kazıyıp atmak gerek” demişti.

Editör: TE Bilisim