Guatrın doğal tedavi yöntemleri, guatr hastalarının rahatsızlıklarını azaltmak ve guatr ilerlemesini önlemek için tercih edilebilecek tedavi yöntemleridir. Bu tedavi yöntemleri özellikler medikal guatr tedavisi ile birlikte oldukça faydalı olabilmektedir. Guatr hastalarının evde uygulayabilecekleri tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Dereotu Kürü Deniz Yosunu Tedavisi Gece Çuha Çiçeği Yağı Tedavisi

Tüm bu tedavi yöntemlerinin yanında iyot içeren besinlerin tüketilmesinin hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu açıdan soğan, kuruyemiş, sarımsak, havuç ve şalgam gibi besinleri sık tüketerek hastalığın ilerlemesini önleyebilir ve rahatsızlıklarınızı azaltabilirsiniz. Ay çekirdeği ise içeriğinde bulunan selenyum ve çinko ile tiroid bezlerinin düzgün çalışmasına destek olmaktadır.

Guatr Nedir?

Guatr, tiroid bezinin büyümesi ve şişmesi olarak açıklanabilmektedir. Nodüllü veya nodülsüz guatr şeklinde iki farklı tip bulunmaktadır. Tiroid bezi boynun ön alt kısmında yer almaktadır. Tiroid bezinin anormal şekilde büyümesi nedeniyle guatr hastalığı ortaya çıkmaktadır. Hastalığın birçok farklı nedeni olmakla birlikte en yaygın nedeninin iyot eksikliği olduğu söylenebilmektedir. Ülkemizde oldukça yaygın bir hastalıktır. Hastalığın diğer nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Radyasyona maruz kalınması

Ailede nodül problemi olması Kist oluşumu Tiroid bezinde birden fazla nodül oluşması Hamilelik Tiroid kanseri Tiroid bezinin tek tarafında nodül oluşması

Bunun yanında kadınların erkeklerden 5 daha fazla risk altında bulunduğu bilinmektedir. Bu sebeple kadın cinsiyet de, guatr problemine neden olan risk faktörlerinden birisidir.

Guatr Belirtileri Nelerdir?

Guatr belirtileri incelendiğinde, guatr hastalığının belirti vermeyebildiği görülmektedir. Yani guatr olan herkes de belirti gözlenmemektedir. Bununla birlikte en yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

Boyun bölgesinde şişlik Yutma güçlüğü Öksürük Nefes darlığı Ağrı

Bu belirtiler en genel belirtilerdir. Yetersiz hormon salgılanması veya normalden fazla hormon salgılanması farklı belirtilere neden olabilmektedir. Örneğin yetersiz hormon salgılanması kilo alma, halsizlik, kuru cilt şeklinde kendini gösterirken fazla hormon salgılanması ishal, kusma ve baş ağrısına neden olabilmektedir.

Dereotu ile Guatr Tedavisi

Dereotu kürü, hormonların dengelenmesi için tercih edilebilecek tedavi yöntemlerinden birisidir. Guatr tedavisi uygulamasını dereotu kürü ile yapmak istiyorsanız, tek yapmanız gereken her öğünden 15 dakika önce birkaç yaprak taze dereotu tüketmektir. Dilerseniz çiğneyip 1 yudum su ile yutabilirsiniz.

Deniz Yosunu ile Guatr Tedavisi

Deniz yosunu tedavisi, deniz yosununun zengin iyot içeriği sayesinde guatr problemi için en etkili tedavi yöntemlerinden birisi olmaktadır. Deniz yosunu tüketimi metabolizmanın hızlanmasını sağlamakta ve tiroid hormonlarının dengeli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Guatr tedavisinde deniz yosunu kullanmak istiyorsanız tercih edebileceğiniz birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Özellikle deniz yosunu çayı en sık tercih edilen yöntemlerden birisidir.

Deniz yosununu guatr tedavisinde kullanmak istiyorsanız, en ideal dozu ayarlayabilmek için doktorunuza danışmanız gerekecektir. Bunun yanında fasulye ve ıspanak gibi iyot alımını engelleyen besinleri de tüketmekten kaçınmanız faydalı olacaktır.

Gece Çuha Çiçeği ile Guatr Tedavisi

Gece çuha çiçeği tedavisi, guatr için tercih edilebilecek bir diğer evde tedavi yöntemidir. Gece çuha çiçeğini tedavide kullanabilmek için çayını demlemeyi veya aktarlardan aldığınız gece çuha çiçeği yağını ağrı çektiğiniz bölgeye sürmeyi deneyebilirsiniz. Her iki yöntemin de sonuç verdiği bilinmektedir.

Çay olarak tüketmeyi tercih ederseniz yapmanız gereken 1 tutam kuru çiçeği 1 su bardağı suda demlemek olmalıdır. Gece çuha çiçeğinde bulunan gamma-linoelik asit, tiroid hormonlarının dengelenmesine yardımcı olacaktır. Bu sayede guatr tedavisi yöntemi olarak tercih edilebilmektedir.

Editör: TE Bilisim