İnfluenza aşısı nedir 2021? İnfluenza aşısı korona aşı mı? sorusu sıkça araştırılan sorular arasında yer almaya başladı. Türkiye’ye gelen koronavirüs aşısıyla beraber vatandaşlar aşı olmak için sabırsızlıkla beklemeye başladılar. Kış mevsimle birlikte grip aşısı olmak isteyen vatandaşlar İnfluenza aşısı nedir sorusunu sıkça araştırınca gündem oldu. Peki, İnfluenza aşısı nedir 2021? İnfluenza aşısı korona aşı mı? İşte detaylar…

İNFLUENZA AŞISI NEDİR 2021?

Grip, kış aylarında rastlanılan, öksürme ve hapşırma ile ortaya çıkan İnfluenza A ve B virüslerinin burun, boğaz ve akciğerlere yerleşmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Grip; yüksek ateş, şiddetli kas –  eklem ağrıları, yorgunluk hali, titreme nöbetleri, baş ve boğaz ağrısı, kuru öksürük gibi belirtilerle kendini belli eder.

Gribin kuluçka süresi 1-3 gün arasında seyreder. Grip bulaşıcı bir hastalıktır ve hastalığın semptomları sizde gözükmeye başlamadan önceki gün hastalığı başka kişilere bulaştırmış olabilirsiniz. Grip aşısının koruyucu etkisi 6 ila 8 aydır. Bu yüzden bu virüsten korunmak için yapılabilecek en mantıklı çözümdür.

Her sene Dünya Sağlık Örgütü tarafından virüsün yapısında meydana gelen mutasyonlar incelenerek, aşı içeriği için öneriler ortaya konur. Ve aşılar bu önerilere göre hazırlanır.

Grip, ciddi bir hastalıktır ve risk grubu içerisinde yer alan bireyler yakalandığında ciddi komplikasyonlar gerçekleşebilir. Ve hatta bronşit, zatürre, ensefalit, sinüzit gibi daha kötü sonuçlar doğuracak hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden, grip aşısı olması sakıncalı olanlar dışında, toplumdaki tüm bireylerin grip aşısı olması önerilmektedir.

Grip aşısı olduktan sonra vücudunuz ilgili virüs ile savaşan maddeler antikor üretmeye başlar. Benzer virüslerle karşı karşıya geldiğinizde bu antikorlar sizin korunmanıza yardımcı olur. Mevsimsel gribe sebep olan virüsler yıldan yıla farklılıklar göstermektedir; bu nedenle her yıl ortaya çıkan yeni tür gripten korunmak için, her yıl grip aşısı olmanız gerekecektir.

İNFLUENZA AŞISI KORONA AŞI MI?

Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Songül Özer Covid -19 nedeniyle sıklıkla sorulan bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor:

Grip aşısı şu anda bütün dünyada ülkemizde de hali hazırda devam etmekte olan mevsimsel gripten yani influenza’dan bizi korur. Siz de eğer mevsimsel grip varsa ve yaşınız ileriyse yani 65 yaşın üzerindeyseniz ve altta yatan başka bir hastalığınız kronik hastalığınız varsa bir de üzerine mevsimsel yani influenza ile enfekte olduysanız mevsimsel gribiniz varsa elbette ki koronavirüsü aldığınızda bu sizin korona virüs enfeksiyonunu daha ağır geçirmenize neden olacaktır.

O yüzden biz korona virüsle zaten olsa da olmasa da riskli grubun mutlaka yılda bir kere gripten korunmak için aşı yaptırmasını öneriyoruz. Yani eğer grip aşısı yaptırırsanız ve influenza’ dan korunduysanız korona virüs size bulaşsa bile daha hafif atlatırsınız.

Ama şöyle bir yanlış düşünceye sakın kapılmamalısınız. Ben grip aşısı yaptırdım. Koronavirüs enfeksiyonu olmayacağım. Hayır. Korona virüs başka bir virüs, grip oluşturan influenza başka bir virüs. Ama hastalığı hafif atlatmanızı sağlar mı? Evet sağlar.

Editör: TE Bilisim