İbadetlerle geçirilen on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in son günlerindeyiz. Geriye kalan kısa süreyi değerlendirmek isteyen Müslümanlar, Ramazanda kılınacak namaz ve teravih namazının günlere göre fazileti hakkında detaylı araştırmalarını sürdürüyor. Her geceye özel Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem tarafından tavsiye edilen namaz hakkında bilgi almak isteyenler, özellikle bu gece (20 Mayıs Çarşamba’yı 21 Mayıs Perşembe’ye bağlayan gece olan) Ramazan’ın 28. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 28. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti nedir?sorularına yanıt arıyor. Konu hakkında gerekli detayları haber metnimizde görebilirsiniz.

NOT: Ramazan’ın 29. gecesi (21 Mayıs Perşembe’yi 22 Mayıs Cuma’ya bağlayan gece) kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? konusuna bu bağlantıdan ulaşabilirisniz.

Ramazan’ın 28. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 28. gecesi kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti nedir?

Ramazan ayının 28. gecesi (20 Mayıs Çarşamba’yı 21 Mayıs Perşembe’ye bağlayan gece) kılınacak namaz; Peygamberimiz Aleyhi’s-Salâtü ve’s-Selâm Efendimiz bu namaz hakkında buyurur ki; Bu gecede bir kimse her rekatında 1 Fatiha ve 3 İhlâs okuyarak iki rekat namaz kılsa iki rekat namaz kılsa, anasından doğduğu gün gibi günahlarından çıkar ve kıyamette hesaptan kurtulur.’

KONU HAKKINDA MA’LÛMÂT

Bismillâhirrahmânirrahîm:

وَوُضِعَ الْكِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِم۪ينَ مُشْفِق۪ينَ مِمَّا ف۪يهِ وَيَقُولُونَ يَا وَيْلَتَنَا مَا لِ‌هٰذَا الْكِتَابِ لَا يُغَادِرُ صَغ۪يرَةً وَلَا كَب۪يرَةً اِلَّٓا اَحْصٰيهَاۚ وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِراًۜ وَلَا يَظْلِمُ رَبُّكَ اَحَداً۟

Yukarıda yazılı Kehf Sûresi 49. âyet-i kerîmesinde Cenâb-ı Hakk me’âlen buyurur ki;

‘O gün (mahşer ve hesap gününde) kitap (amel defteri) ortaya konmuştur; [Yâ Muhammed!] suçluların, onda yazılı olanlardan korkuya kapılmış olarak, ‘Vay halimize! Bu nasıl kitapmış! Küçük-büyük hiçbir şey bırakmaksızın hepsini sayıp dökmüş!‘ dediklerini görürsün. Böylece yaptıklarını [karşılarında] hazır bulmuşlardır. Rabbin hiç kimseye zülüm [haksızlık] etmez.

Kişi öldüğü zaman kıyameti başlamıştır. Artık o güne dek kabirde uzun bekleyiş ve ardından kıyamet ve mahşer… Mîzân kurulup defterindekileri gördüğü zaman yaşayacağı şaşkınlık âyet-i kerîmede haber verilmiştir.

Bu ve benzeri âyet-i kerîmeler, (meselâ bk. Câsiye Suresi 45/29; İnfitâr Suresi 82/10-12) insanoğlunun dünyada başı boş bırakılmadığını, yapmış olduğu iyi veya kötü, büyük veya küçük her türlü amelin, mahiyetini, hakikatini bilmediğimiz bir şekilde yazılıp muhafaza edildiğini beyân etmektedir.

İnkârcıların hesaba katmadıkları âhiret gününde herkesin amel defteri önüne konacak ve dünyadayken ömürleri boyunca her an belki farkında bile olmadan yapmış olduğu küçük ve büyük ne ameli varsa en ince ayrıntısına kadar orada zaptedilmiş olduğuna şahit olacaktır.

Dünyada günaha batmış olanlar o gün yapmış oldukları kötülüklerin, kendilerinin bile unuttuğu veya hatırlamak istemediği ayrıntılarıyla sayılıp dökülmesinden dehşete kapılacaklar, Allah’ın (c.c.) vereceği cezadan ve insanlar karşısında rezil olmaktan korkacaklardır.

Ahiret merhalelerinde yaşanabilecek sıkıntılardan Allâh’ın (c.c.) rahmeti, mağfireti ve Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi ve Sellem Efendimiz’in şefaati, Kur’ân-ı Kerim’in arkadaşlığı ile kurtulabilmek ve hiçbir sıkıntı yaşamadan Cennet-i A’lâ’ya kavuşabilmek için; bu dünyada Kitâbullâh’ın emirlerinden çıkmadan, Rasûlullâh’ın izinden ayrılmadan Rabbimize kulluk etmek için a’zamî ölçüde gayret göstermek gerekmektedir.

Ramazan’ın 28. gecesi kılınacak namazın vakti

Bu gece kılınacak 2 rekat namazın vakti, gecenin ilerleyen saatlerinde imsak vaktine yani yatsı namazı vaktinin bitimine kadardır. Bu geceye mahsus nafile bir namaz olduğundan eğer ilerleyen saatte kılmasına kuvvetli bir engel var ve hiç kılamayacaksa, daha erken de kılınabilir. Ancak ilerleyen teheccüd vakitlerinde yani gecenin imsak vaktine en yakın olan zamanlarında kılmak daha faziletlidir.

Namazın kılınış şekli; Öğle ve yatsı namazının son sünneti gibidir.

Bu gece kılınacak 2 rekat namaza nasıl niyet edilir?

Namaza, ‘Yâ Rabbi’ Niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerifin için namaza, Allâhu Ekber!’ diye niyet edilerek başlanır.

Ramazan-ı Şerif’in gecelerine özel olarak tavsiye edilen bu namazların hükmü nedir?

Bu gecelerde kılınan namazlar, farz veya vacip olmayıp nafile namazlardır. Kılınmasında büyük ecir ve mükafat olduğu müjdelenmiştir. Ancak, yapılamadığı zaman da kişi mesul olmaz.

***

RAMAZAN’IN 28. GECESİ (20/21 Mayıs) KILINAN TERAVİH NAMAZININ FAZİLETİ NEDİR?

Ramazan-ı Şerif ayının 28. gecesinde teravih namazını kılmanın fazileti; Kim bu gecede teravih namazı kılarsa, Allah’ın (c.c.) emriyle o kimseye cennetin kapıları açılır, hangi kapıdan dilerse o kapıdan girer. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Kadir Gecesi ne zaman? (2020) Kadir Gecesi İmamı Şarani’ye (r.a.) göre nasıl bulunur ve alametleri neler?

Güncel

Habere Git

***

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR ve TERAVİH NASIL KILINIR?

Teravih namazı kılmanın hükmü Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan-ı Şerif ayında sürekli olarak kıldığı ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir. Sünnet-i Mü’ekkede olan bir amelin özürsüz olarak terk edilmesi tahrîmen mekruhtur.

Teravih namazının vakti; Teravih namazı yatsı ile vitir namazı arasında kılınır. 20 rekat olarak rivayet edilen teravih namazını Peygamber Efendimizin bazı zamanlarda 6-8 rekat olarak da kıldığı nakledilmiştir. 4 rekatta bir selam selam verilerek (ikindi ve yatsının ilk sünneti gibi) kılınan teravih namazının ikişer rekat (öğle ve yatsının son sünneti gibi) olarak da kılınmasında mahzur yoktur. Selam verildiğinde Salât-ı Ümmiye ve diğer Salevât-ı şerifeleri okuyarak kısa süreli bedeni dinlendirmek uygundur.

Her ibadette olduğu gibi teravih namazının da ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Hâlisâne Hakk rızası için yapılmayan amellerin durumuna dair Hadîs-i Şerif: “Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd namazı) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan, yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)

Tesbih Namazı nasıl kılınır? Tesbih Namazı ne zaman kılınır, kaç rekat?

Güncel

Habere Git

ORUÇ TUTAMAYAN KİMSE TERAVİH NAMAZI KILAR MI?

Ramazan-ı Şerif ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazının faziletine dair Hadis-i Şerif; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

RAMAZAN-I ŞERİF’TE YAPILAN İBADETLERE İHSAN EDİLECEK MÜKÂFÂT

Mübârek Ramazan-ı Şerif ayında Kur’ân-ı Kerim hatimleri, istiğfar ve Salevat-ı şerifeler, nafile namazlar ve bol bol hayr u hasenat yapılmalı, bu mübârek zaman diliminin manevi bereketi ile kat kat fazla ihsan edilen mükâfâtlardan mahrum kalmamalıdır.

Kur’ân-ı Kerim’de Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz, sadaka, hayr u hasenât ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

Editör: TE Bilisim