Azerbaycan’ın 44 gün süren operasyonla Ermenistan’ı topraklarından çıkardığı ikinci Karabağ savaşı, sadece iki ülke arasında yaşanan bir savaş değil, Kafkasya’nın yeni jeopolitik durumunun da kilometre taşı oldu.

ERMENİLER ŞARTLARI KABUL ETTİ

Ermenistan, Dağlık Karabağ’da büyük yenilgi almasının ardından Azerbaycan’ın şartlarını kabul ederek masaya oturmak zorunda kaldı.

Yapılan anlaşmalarla Rusya ve Türkiye garantör ülke oldu. İki ülke Karabağ’da barış gücü bulundurmaya başladı ve kontrol noktaları oluşturdu.

ÜÇLÜ ZİRVE YARIN TOPLANIYOR

Yaşanan kritik gelişmelerin ardından bir flaş gelişme daha yaşandı. Moskova’da üçlü zirve yapılmasına kara verildi.

Bu kapsamda Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Dağlık Karabağ konusunu yarın Moskova’da görüşecek.

KARABAĞ MASASINDA KAZANAN KİM OLDU?

Kuşkusuz ikinci Karabağ savaşının kazananı Azerbaycan oldu. İşgal altında bulunan 7 ilçeyi (rayonu) ve manevi değeri yüksek olan Şuşa’yı kurtaran Azerbaycan hem 30 yıllık sürgüne son verdi hem de bu sürgünün yol açtığı manevi zararı telafi etmiş oldu. Azerbaycan halkı artık 30 yıl önce terk ettiği evlerine dönme imkanına sahip oldu. Azerbaycan ayrıca Güney Kafkasya’da ekonomik, askeri ve siyasi olarak en güçlü devlet olduğunu da ispatlamış durumda.

Rusya, İsrail ve Türkiye’den aldığı silahlarla birlikte kendi ürettiği silahları kullanan, başarılı bir Türk ordusu olarak kendisini yeniden konumlandıran Azerbaycan silahlı kuvvetleri, eşit şartlarda ne kadar etkili bir güç olduğunu da sergilemiş oldu. Bu güç gösterisi, bölge devletlerine ve küresel güçlere hem Azerbaycan hem de Türkiye’yle ilgili atılacak akılsız adımların yıkıcı sonuçlarını bildirdi. Böylece Avrasya başkentlerindeki siyasi palyaçoların “vuralım”, “asalım” sözlerinin kendilerine nasıl geri döneceği de gösterilmiş oldu. Bakü bölgesel aktör olarak güçlenirken eşitler kulübün de tam üyesi oldu.

Editör: TE Bilisim