Uyanış Büyük Selçuklu dizisiyle dönemin tarihi olayları, önemli şahsiyetler, tarihi yapılar merak konusu olmaya başladı. Selçuklu döneminin önemli olaylarını ekranlara yansıtacak olan TRT 1’in yeni dizisi Uyanış: Büyük Selçuklu izleyicileri, dizide bahsi geçen Alamut Kalesi’nin haritada yeri, Hasan Sabbah ve Haşhaşilere dair detayları araştırıyor. Peki, henüz ekrana gelmeden konusu, oyuncuları, konu ettiği isimler ve olaylar bakımında tüm dikkatleri üzerine çeken dizide bahsi geçen Hasan Sabbah’ın Alamut Kalesi nerede, hangi ülkede? Haşhaşiler kimler, nerede yaşadılar? Merak edilen bilgiler haber detayında.

Haşhaşiler kimlerdir, nerede yaşadılar?

Haşhaşiler, Hasan Sabbah’ın kurduğu sapkın örgütün mensuplarına verilen addır.

Haşhaşî denilmesinin nedeni hakkında farklı rivayetler mevcut olmakla beraber; Sayısız toplu cinayetlere imza atan bu sapkın örgütün, suikastleri işlemeden önce aldıkları maddeden dolayı bu ismi aldıkları söylenir.

Örgütü kuran ve ölünceye kadar da bu sapkın zihniyetin liderliğini yapan İranlı Hasan Sabbah, örgüt mensuplarıyla birlikte İran’daki Alamut Kalesi’nde yaşamış, özellikle Selçuklu döneminde adeta terör estirerek sayısı belirsiz cinayetlere imza atmıştır.

Rivayetlere göre Haşhâşîlerin sapık inancına göre Hasan Sabbah’ın emirlerini tereddütsüz yerine getirmek, cennete girmenin tek yoluydu. Hasan Sabbah, ‘Kendini kaleden uçuruma at’ emri verdiğinde fedailer tereddütsüz bu emri yerine getirip kendini uçuruma bırakarak, bu emir uğrunda ölmekle cennete girmeyi umut ediyorlardı. Hasan Sabbah da bu fiili sık sık konuklarının da gözleri önünde gerçekleştiriyor, duruma şahit olanlar dehşet içerisinde kalıyorlardı.

Hasan Sabbah’ın Alamut Kalesi nerede?

Alamut Kalesi’nin haritada yeri, İran’ın Kazvin şehrinde yer alan bir kaledir. Hazar Denizi güneyinde, İran’ın kuzeyinde yer alan Alamut Kalesi, Elbruz dağlarının yamaçlarında inşa edilmiştir.

Sapık bir mezhebin kurucusu olup dönemin hükümdarlarına, din ve devlet adamlarına düzenlediği suikastler ve gerçekleştirdiği toplu cinayetlerle bilinen Hasan Sabbah (D: 1034 / Ö: 1124), 34 yıl boyunca hiç ayrılmaksızın bu kalede hayat sürmüştür.

Alamut Kalesi’nin özellikleri neler?

Hasan Sabbah ve örgütünün mesken edindiği Alamut Kalesi, bazı dikkati çekici özelliklere sahiptir.

Pers mimarisi ile inşa edilen kale, sarp kayalıkların tepesinde adeta kartal yuvası görünümündedir. Alamut Kalesi’ne Hasan Sabbah tarafından su kuyusu yaptırılmıştır. Surlarla çevrili bir yapıya sahip olan kale, oldukça sert kayalar kullanılarak inşa edilmiştir.

8200 metre yüksekliğindeki Alamut Kalesi’ne ulaşabilmek için yer altı yolları bulunmaktadır. Kaleye ihtiyaç ulaştırmak için ise suya oldukça yakın bir konumda bulunmaktadır.

Merhum Tuncel Kurtiz’den Hasan Sabbah hikayesi

Hasan Sabbah deyince, 27 Eylül 2013 tarihinde vefat eden usta sanatçı merhum Tuncel Kurtiz’in aktardığı şu manidar hikaye de akla gelmektedir;

Hasan Sabbah, yalçın bir dağın tepesinde kurulan ve kartal yuvasını andıran Alamut Kalesi’nde oturan, zamanında krallıkları deviren, sözde yeryüzüne adalet dağıtan dehşet bir adamdır…

Selçuklu Sultanı Selahaddin, kelle avcılarını göndererek Hasan Sabbah’ın kellesini istemiş. Hasan Sabbah ise, Sultân’ın sarayına bir elçi göndermiş.

Elçi;

-Sultâna bir sözümüz olacak!

Sultân Selahaddin;

-Buyur söyle!

Elçi;

-Bu kalabalıkta olmaz!

Sultan etraftaki tüm muhafızları göndermiş ve sadece 2 koruması kalmış.

Geriye kalan iki korumaya bakan Elçi;

-Onları da gönder! Lafım sadece sana…

Sultan;

-Onları gönderemem. Onlar benim oğullarım. En çok o ikisine güvenirim. Biz üçümüz, bir kişiyiz. Ya lafını söyle ya da git!..

Elçi bu iki korumaya yaklaşır ve der ki;

-Size kılıçlarınızı çekin ve hükümdârınıza kıyın desem ne yaparsınız?..

Korumalar hiç tereddüt etmeden yanıt vermiş;

-Emrin olur!..

Bunun üzerine Sultan Selahaddin, Hasan Sabbah’a gönderdiği tüm kelle avcılarını derhal geri çağırmış!..

Editör: TE Bilisim