Küresel salgına dönüşen ve 100 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan corona virüsü ile mücadele devam ediyor.  Corona virüs tedavisinde kullanılacak ‘immün plazma temini’ne ilişkin kriterler belirlenmişti. Bakan Koca’ya Plazma tedavisi  soruldu. Vatandaşlar da immun plazma tedavisi nedir? Corona virüsünde immun plazma tedavisinin önemi nedir? sorusuna internet üzerinden cevap arıyor. İşte detaylar…

Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19’dan etkilenenlerden uygun görülenlerin tedavisinde kullanılacak “immün plazma temini”ne ilişkin kriterler belirlendi.

Kovid-19 geçirip iyileşen kişinin bağışçı olabilmesi için, enfeksiyonu geçirmiş olduğuna dair laboratuvar test sonucu gerekli olacak.

İmmün plazma tedarik ve uygulamasında, Sosyal Güvenlik Kurumunun belirlemiş olduğu ücret dışında hiçbir ek ücret alınamayacak.

İMMÜN PLAZMA NEDİR?

İmmün plazma, Koronavirüs hastalığını yenen insanların kanından bu hastalığı durduracak antikorların izole edilerek diğer insanların tedavisinde ve korunmasında kullanılması esasına dayanıyor. Hastalığı yenenlerin plazma ve hücre bağışında bulunması gerekiyor. Yoğun bakımda yatan hastalar için bağışık olan insanların hücrelerini ve kanındaki antikorları kullanılacak.

İMMÜN YETMEZLİK NEDİR?

İmmün sistem, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, mikropları ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip immüne vardır.

Primer immün yetmezlikler (PİY) ise, bağışıklık sistemi anormalliklerinin yol açtığı kalıtsal geçişli hastalıklardır. Bugüne kadar 350’ den fazla hastalık tanımlanmıştır. Nadir hastalıklar grubu içinde yer almasına rağmen ülkemizde akraba evliliğinin yüksek oranda olması nedeniyle hastalık daha fazla oranda görüldüğü tahmin edilmektedir.

İMMÜN SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRİLİR?

Özellikle dengeli ve sağlıklı beslenme, kaliteli ve yeterli uyku ile egzersizin immün sisteminin güçlendirilmesi için en temel unsurlar arasında yer aldığını vurgulayan uzmanlar, insan sağlığının korunmasında en temel savunma mekanizması olan bağışıklığın güçlü tutulması için tavsiyelerde bulunuyor.

Güçlü Bağışıklık İçin Olmazsa Olmazlar

Fiziksel aktivite

Yeterli sıvı alımı

Dengeli beslenme

Düzenli uyku

Sigara içmemek

Besinlerde çeşitlilik sağlayın.

Günde 5 pozisyon sebze-meyve tüketin

Tam tahıl ürünleri tercih edin

Haftada 1-2 porsiyon balık kaynaklarını tüketin

Günde 3 porsiyona kadar süt ürünlerini tüketmeye özen gösterin.

Editör: TE Bilisim