Ruam hastalığı nedir? İnsanlara geçer mi? sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Halk arasında “at vebası” da denilen Ruam hastalığı Büyükada’daki bazı atlarda görüldü. Peki Ruam hastalığı nedir? Ruam hastalığı belirtileri nelerdir ve bulaşıcı mıdır? İşte Ruam hastalığı ile ilgili tüm detaylar…

“TEDAVİSİ VE AŞISI YOK”

At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir.

KARANTİNA KARARI!

Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir.

İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur.”

RUAM HASTALIĞI NEDİR?

Ruam, Burkholderia mallei bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Ruam esas olarak atları etkileyen bir hastalıktır, fakat aynı zamanda eşekleri, katırları, keçileri, köpekleri ve kedileri de etkiler. 1940’lı yıllardan beri, ruam hastalığı, laboratuvar çalışanları ve veteriner hekimler, bakıcılar ve mezbaha çalışanları dahil olmak üzere enfekte hayvanlarla uğraşan kişiler arasında nadiren ve düzensiz olarak ortaya çıkmıştır.

RUAM İNSANLARA GEÇER Mİ?

Ruam (Sakağı), insanlara, enfekte hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılır. Bakteriler vücuda derideki kesikler veya sıyrıklar ile gözlerin ve burnun mukozal yüzeylerinden girer. Çok nadir olmasına rağmen, ruam, enfekte bir kişinin vücut sıvıları yoluyla bir kişiden diğerine yayılabilir.

RUAM HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hayvanlarda ruam hastalığının en yaygın işareti sarı-yeşil burun akıntısı ve burunda ülserdir. Atın cildinde büyümüş lenf düğümleri ve nodüller olabilir. Bazı durumlarda derinin altında uzanan, sert halatlar gibi görünürler. Şiddetli öksürük de ortaya çıkabilir. Atlarda yıllarca süren enfeksiyon belirtileri görülebilir. Katır ve eşeklerde hastalık hızlı bir şekilde başlar (akut) ve hastalığa yakalanıldıktan sonra 1 ila 2 haftada ölüm gerçekleşir.

Editör: TE Bilisim