Komünist Edi Rama, Emirlikler ile İsrail arasındaki anlaşmayı Balkanlarda, yani Sırbistan ile Kosova arasında izlenecek bir model olarak değerlendirdi. Başbakan Rama’ya göre, BAE ve İsrail konusunda olduğu gibi, Amerikan arabuluculuğuyla Kosova ile Sırbistan arasında benzer bir anlaşmanın olabileceğini söyledi.

TÜRKİYE’YE DE KARŞI ÇIKTI

Türk Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada ise, Birleşik Arap Emirlikleri’nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda anlaşmaya varmasındaki “ikiyüzlü davranışını” tarihin unutmayacağını ve asla affetmeyeceğini söyledi. Edi Rama, bu şekilde dost ve kardeş olan Türkiye’ye de karşı çıkmış oldu. Edi Rama liderliğinde Arnavutluk’un İsrail ile ilk destek ve iş birliği son açıklama değil. 2015 yılında, Başbakan Edi Rama ve İsrailli mevkidaşı Benjamin Netanyahu, terörizm ve güvenlik konularında birlikte çalışmak üzere bir anlaşma imzalamıştı.

Ayrıca, anlaşma enerji, tarım, su yönetimi, turizm ve kültür alanlarında işbirliği yapma isteği gibi konuları da içeriyordu.

Rama’nın ziyareti, iki ülke arasında diplomatik ilişkiler kurulmasının 25. yıldönümünü anma amaçlıydı. Ancak Netanyahu, Arnavutluk’un çoğunluğu Müslüman bir ülke olmasına rağmen iki ülke arasındaki dostluğun bundan daha eskiye dayandığını kaydetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, anlaşmanın varıldığını duyurarak, “Bugün büyük atılım. İyi muhteşem dostumuz İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) arasında tarihi barış anlaşması.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim