Libya tezkeresi bugün saat 14.00’da Meclis genel kurulunda milletvekillerinin oyuna sunuldu. Tezkere metninin okunmasıyla başlayacak görüşmelerde siyasi parti grupları 20’şer dakika söz alacak. Görüşmelerin ardından tezkerenin süreç netlik kazanacak.

TEZKERENİN GEÇMESİ İÇİN KAÇ OY GEREKİYOR? 

Libya’ya asker gönderilmesine iliştin tezkerenin kabulü için salt çoğunluk aranacak. Oylamaya 500 milletvekili katılırsa en az 251 kabul oyu gerekecek. AK Parti ve MHP’nin oyları tezkerenin geçmesi için yeterli olacak.

Meclis’teki milletvekili dağılımı

AK Parti : 290

CHP : 139

HDP : 62

MHP : 49

İYİ Parti : 39

Saadet Partisi : 2

Türkiye İşçi Partisi : 2

Büyük Birlik Partisi : 1

Demokrat Parti : 1

TBMM’de, 5 milletvekilinin belediye başkanlığını tercih ederek TBMM üyeliğinden ayrılması, 4 milletvekilinin bakan olarak atanma dolayısıyla istifası, 2 milletvekilinin vefat etmesi nedeniyle 11 sandalye boş bulunuyor.

LİBYA TEZKERESİNDE NE VAR? 

Cumhurbaşkanlığı’nın hazırladığı tezkere Libya’ya asker gönderilmesine yönelik. Libya tezkeresinin Meclis’ten kabul edilmesinin ardından, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Libya’ya gidecek unsurları belirleyecek.

Libya’ya ilk etapta hava savunma sistemi ve askeri eğitim amacıyla Türk askeri gönderilmesi, alçak ve orta irtifa Hisar ve Korkut hava savunma sistemleri ve personelinin de bu kapsamda bulunması öngörülüyor.

EVET BLOĞU: AKP-MHP-SAADET-BBP

Buna göre; 290 vekili bulunan iktidar partisi AKP ile 49 vekili bulunan MHP ve 2 vekili bulunan Saadet Partisi ‘evet’ diyeceğini açıkladı. Meclis’te tek vekille temsil edilen BBP’nin de tezkereye destek vereceği öğrenildi.

HAYIR BLOĞU: CHP-İYİ PARTİ-HDP-DP-TİP

TBMM’de 139 sandalyeye sahip CHP ile 39 milletvekiline sahip İYİ Parti, 62 milletvekiline sahip HDP, 2 milletvekiline sahip TİP ve bir milletvekiline sahip DP’in tezkere için hayır oyunu vereceği bildirildi.

Editör: TE Bilisim