ABD’nin Filistin’e karşı saldırılarına tepki göstermek için bir araya gelen İstanbul Üniversitesi’nde sağlık bölümlerinde okuyan 20 öğrenci bir araya gelerek bir proje hazırladı.

Ümmetin Müslümanlara reva görülen zulüm karşısında birlik ve beraberliğin sağlamayı amaçlayan projeye ilişkin öğrencilerden “Amerika’nın konsolosluğu Kudüs’e taşındığı zamanda, biz gençler olarak oradaki insanlara nasıl bir desteğimiz olabilir, onların yaşadıklarını nasıl hissedebiliriz açısından bir şeyler yapmak için niyetlendik ve toplandık. Aralık 2017’de projeyi başlattığımızda sekiz kişiydik ve zaman geçtikçe sayımız artıyor” açıklaması geldi.

“ONLARIN YERİNDE OLSAYDIK NE YAPARDIK?”

“Biz onların yerine olsaydık ne olurdu” diyen Sağlık bölümü öğrencisi Halid Kaadan: “Biz belki burada iyi şartlarda yaşıyor olabiliriz, varlık içerisindeyiz, fakat biz de onun yerinde olabilirdik. Biz mesela onların yerinde olsaydık ve kimse yardım elini uzatmasaydı durumumuz ne olurdu? Amacımız halk içerisinde farkındalık oluşturmak, Filistinlilerin acılarını hissetmek. “Ümmetin Birliği”ni sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

“BİR AY İÇİNDE BİN TANE SATTIK”

İlk zamanda bir ajanda tasarlamayı düşündüklerini belirten Kaadan, “İlk önce bir ajanda yamak istedik, fakat bazı sebelerden dolayı Şubat ayına kadar fazla bir şey yapamadık ve dedik ki defter yapalım, herkes faydalansın çünkü defter herkesin kullanabileceği bir şeydir. Bu nedenle Nisan ayında 1000 tane olarak ilk sayımızı çıkarttık, bir ay içinde satmış olduk” dedi.

Defterin içeriğinden bahseden Sümeyye Karakaya ise, “Amacımız insanlar hem derslerden not alsın hem de sıkıldıkları zaman defteri açıp Kudüsle alakalı yeni şeyler okusun, öğrensin, bilincini geliştirsinler. Defter sıradan bir defter değildir. İki sayfada bir bir dipnot var ve sayfanın sağ köşesinde bulunuyor. Filistinle ilgili ve onların derdini anlatan yazılardır. Filistinlerin meşhur yerlerin isimleri, insanların oradaki kalbimizin mirasını anlatmaya çalıştık, o insanlara yapılan zulümlerini hissediyor muyuz, biz bu durumun neresindeyiz insanlara sormak istedik” sözleriyle yapmak istediklerini anlattı.

“ÖNEMLİ OLAN MAZLUMLAR İÇİN DERTLENMEK”

Satışlardan elde edilen paraları Kızılay aracılığıyla Gazze’ye ulaştırdıklarını aktaran Karakaya, “Çalıştığımız bir dernek yok. Kendi yaptığımız, yürüttüğümüz bir proje, yani kimseye bağlı değiliz. Biz gençler olarak içimizdeki derdimizi herkese anlatabilelim istedik ve bir şeyler yapabildik, ki herkes bunu yapabilir. Önemli olan insanlarla dertlenmek lazım. Ekibimizde Suriyeli, Ürdünlü, Türk var ama derdimiz bir, yani bu proje bize güç kattı, bir araya getirdi” değerlendirmesini yaptı.

YARDIMLAR GAZZE’YE GİDİYOR

Yardımları ilk başta Kudüs’e göndermek niyetinde olduklarını vurgulayan İstanbul Üniversitesinin öğrencileri adına konuşan Karakaya, “Oraya giden arkadaşlarımız oradaki yaşayanların ifadelerini bize aktararak dediler ki o insanların durumu iyi ve Gazze’ye gönderirseniz daha iyi olur. Bu sebeple satılan bütün defterlerin gelirlerini Gazze’ye göndermeye karar aldık” diye konuştu.

Derdimizin Filistin olduğunu bazen unutuyoruz diyen Karakaya, “Bu defter gençlere katkıda bulunuyor, çünkü bu davayı hatırlamaları için katkı sunmuş oluyor” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim