Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Olağanüstü halin (OHAL) sürdüğü Sırbistan’da dünden itibaren pazar yerleri açıldı, terziler ve tamirciler yeniden çalışmaya başladı. Balkan ülkelerinden virüsten en çok etkilenen Sırbistan’da bunların olması şu soruyu akıllara getirdi: Sırbistan’da hayat normale mi dönüyor? Sırbistan’da toplam vaka sayısı 6 bin 890’a ulaşırken 130 hasta öldü. 977 kişi de iyileşti.

Cuma günü saat 17.00’de başlayan sokağa çıkma yasağı bugün saat 05.00’te sona ererken, İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, 3,5 gün süren yasağa uymayan 1000’e yakın kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını söyledi.

KOSOVA’DA HAMİLE BİR KADIN VİRÜSTEN ÖLDÜ

Kosova Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü (IKSHPK), dün sabah saatlerine kadar koronavirüs yeni tipi Kovid-19 ile enfekte olmuş 21 hastanın iyileştiğini, üç kişinin öldüğünü açıkladı. IKSHPK’ya göre, düne kadar koronavirüs bulaşmış 598 kişiden 123’ü iyileşti ve 15’i öldü. Bulaşıcı hastalık uzmanı Valbon Krasniqi, Bulaşıcı Hastalıklar Kliniğinde ölen Kovid-19’lu hamile bir kadın vakası hakkında konuştu. Krasniqi Infektolog ayrıca, Yoğun Bakımda yatan bazı hastaların durumunun ciddi olduğunu ve vatandaşların daha fazla önlemelere saygı göstermeleri gerektiğine çağrıda bulunarak, şu ifadeleri kullandı: “Ölen kişi 15 Nisan’da Bulaşıcı Hastalıklar Kliniğine geldi ve geldiğinden beri ciddi bir durumdaydı. Yine tüm vatandaşlara kişisel hijyen konusunda azami özen gösterme ve ailenin dışındaki kişilerle temastan kaçınma çağrısı yapıyorum.”

ARNAVUTLUK’TA İYİLEŞENLER HASTA OLANLARDAN ÇOK

Arnavutluk Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, dün öğle saatlerine kadar 25 kişi daha Kovid-19’yakalandığını belirtti. Bakanlığın açıklamasında, ülkede toplam koronavirüs vakası 609’a ulaştı. Arnavutluk’ta tedavi edilenlere 18 hasta daha eklenerek Kvid-19’dan tedavi edilenlerin sayısını 345’e getirildi. Şu anda Arnavutluk’ta aktif olarak hasta olan 238 kişi var ve görüldüğü gibi iyileşenlerin sayısı daha fazla. Bu eğilim bir haftadan uzun süredir devam ediyor. Bugüne kadar, 26 vatandaş, sağlık personelinin çabalarına rağmen hastalık ile savaşını kaybetti.

Geçtiğimiz günlerde Arnavutluk Kovid-19 ile mücadelede İtalya’ya 60 sağlık çalışanın daha göndermişti. Avrupa Birliği Arnavutluk Delegasyonu 60 Arnavut doktorun İtalya’ya gönderilmesini memnuniyetle karşıladı.

KARADAĞ’DAN İTALYA’YA DESTEK

Bosna Hersek’te toplam vaka sayısı bin 342’ye ulaştı. Vefat edenlerin sayısı 51’e ulaşırken 437 kişi de iyileşti. Karadağ Başbakanı Dusko Markovic, salgından en fazla etkilenen ülkelerden İtalya ile dayanışma içinde olduklarını söyleyerek İtalya’daki yaşlı nüfusu Karadağ’ın kıyı şehirlerinde misafir edebileceklerini ifade etti.

Editör: TE Bilisim