Hükümet 100 bin sosyal konut projesinden sonra bir müjde daha verdi. Ev sahibi olmak isteyen alt gelirli vatandaşlar için çalışmalarını sürdüren hükümet 30 bin TL’lik destek verecek. TOKİ’den ev sahibi olmayanlar vatandaşlar farklı fırsatlar sunan hükümet konut hesabı uygulamasına şimdiden yoğun bir ilgi var. Para biriktirerek ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar ise Devlet destekli konut hesabı başvurusu nasıl yapılır, başvuru şartları nelerdir? sorularının cevabını şimdiden yoğun olarak araştırmaya başladı. Peki Devlet destekli konut hesabı başvurusu nasıl yapılır, başvuru şartları nelerdir? İşte detaylar…

DEVLET DESTEKLİ KONUT HESABI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR, BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

* TC vatandaşı olmak,

* 07.04.2015 tarihi itibariyle kendi adına kayıtlı bir konut sahibi olmamak,

* 36 ay boyunca bankada konut hesabı açarak düzenli birikim yapmak,

* En önemli şartlardan biride açılan konut hesabı süre sonuna kadar devlet desteği almak için mutlaka düzenli para biriktirmesi şartı bulunmaktadır.

NASIL KONUT HESABI AÇILIR?

Kimlikliğinizle beraber kamu bankalarının yanı sıra çok sayıda özel bankaya gidip konut hesabı açabilirsiniz. Fakat tekrar hatırlatmak gerekirse üzerinizde herhangi bir daire olmaması gerekmektedir. Tek seferlik para yatırma hakkınızı kullanarak bir kerelik toplu para yatırmanıza sınırlar dahilinde izin verilir. Daha sonra aylık bir tutar belirleyerek düzenli olarak ödeme yapabilirsiniz.

DEVLET KATKISI NEDİR?

3 yıl boyunca düzenli ödeme yapan vatandaşlar belirlene limitlere göre birikim yapmaktadır. Yaptıkları birikim sonunda 30 bin TL devlet hibe desteği verilmektedir. Konut edinimi tarihinden itibaren altı ay içerisinde banka şubesine giderek tapu başvurusunda bulunulabiliyor. Bu süreç Bakanlığa iletiyor ve Bakanlığın uygun bulması durumunda Devlet Katkısı tutarı hesaba aktarılıyor.

DEVLET KATKISI NASIL HESAPLANIR?

Devlet katkısında önemli husus birikimdir. Devlet katkısı hesaplaması yapılan düzenli ödeme sürelerine göre hesaplanır. Bankalardan alınan verilere göre devlet katkısı ödemeleri:

36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak, ödenecek tutar 16 bin 313 Türk Lirasını geçemez.

48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 18’idir. Ancak, ödenecek tutar 17 bin 568 Türk Lirasını geçemez.

60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25’idir. Ancak, ödenecek tutar 24 bin 746 Türk Lirasını geçemez.

KONUT HESABI AÇILIŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Aylık ödemelere ilişkin alt sınır 388 TL üst sınır 3 bin 881 TL’dir.

Üç aylık ödemelere ilişkin alt sınır 1.164 TL üst sınır 11 bin 644 TL’dir.

Editör: TE Bilisim