Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Faşist Aleksandar Vulin, eşkıyalıktan vazgeçemediğini bir daha ortaya koyarak Sırp mahkemesinin terimin “siyasi açıdan yanlış ve aşağılayıcı” olduğu yönündeki kararını görmezden gelerek, “Shiptari” aşağılayıcı terimini kullandı.

Vullin, bu açıklamaları Kosova Sınırı yakınlarındaki Kurshumli’de sözde Kosova Koordinasyon Ofisine bir ziyaret sırasında yaptı. Vulin, polislere iki araç ve diğer güvenlik ekipmanları bağışladı.

Katil Aleksandar Vulin, “Bu bölgede sık sık yasadışı ağaç kesimi, Sırbistan Cumhuriyeti’nin tüm devlet organları için bir endişe kaynağıdır ve biz özellikle endişeliyiz çünkü “Shiptari” çeteleri çok sık silah taşırlar ve ateş açarlar.” dedi.

MAHKEME KARARINA SAYGISIZLIK

Daha önce Vulin, bu aşağılayıcı terimin kullanımına yönelik eleştirilere “Arnavutları kendilerine dedikleri gibi seslenmeye devam edeceğini” söyleyerek yanıt vermişti.

2018’in sonunda, İnsan Hakları için Gençlik Girişimi’nin eski bir aktivisti olan Anita Mitiç’in “Informer” gazetesine karşı açtığı davaya ilişkin Belgrad’daki Yargıtay Mahkemesi ilk derecede kararını onadı. Mahkeme, “Shiptar” teriminin nefret söylemi olarak kullanılmasına onay vermedi. Ayrıca Eşitliğin Korunmasından Sorumlu Komisyon Üyesi Bernakica Jankoviç’in görüşüne göre, Arnavut halkının “Shiptar” kelimesi aşağılayıcı ve o milletten üyelere hakaret ediyor. Jankoviç, altı yıl önce, Sırbistan’daki iki magazin gazetesinin Arnavutlara “Shitari” dedikleri için Ayrımcılık Yasağı Yasasını ihlal ettiği görüşünü dile getirdi.

SIRBİSTAN CEZALANDIRILMASI LAZIM

Vulin, Ekim ayı başında aynı aşağılayıcı terimi kullanarak Priştine ve Tiran’da tepkilere yol açtı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuiçi’yi Bakan Vulin’in açıklamasını kınamaya çağırdı. Rama, Vulin’in açıklamasının bir şaka olmasını dilediğini, “aksi takdirde bu, Sırp cumhurbaşkanının” hiç şüphesiz “kınaması gereken sefil düşüncenin umutsuz bir göstergesi olacağını” ifade etmişti. 2 Ekim’de, Kosova Hükümeti Dışişleri ve Diaspora Bakanı Meliza Haradinaj-Stublla, Quint ülkelerinin büyükelçilerine bir mektup göndererek “Aleksandar Vulin’in Arnavutlara yönelik ksenofobik konuşmasının ile Sırbistan Hükümeti’nin utanç verici ve şovenist hareketlerinden dolayı güçlü bir cezayı hak ediyor.” demişti. Vulin’in açıklaması, Kosova ile Arnavutluk arasında 2 Ekim’de varılan ve Durres Limanı’nın Kosova’ya ait olacağının söylendiği anlaşmanın imzalanmasının ardından geldi.

Editör: TE Bilisim