Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay

İnternet dünyasında yeniçağın özgür ansiklopedisi olarak görülen wikipedia, sunduğu hizmet açısından bazen içerik olarak sıkıntılı paylaşımlara yer verebiliyor” şeklinde konuşan Unay, “Ortak internet kullanıcılarının oluşturduğu hangi amaçla yazıldığı, içeriğinin doğruluğu hangi kıstasa göre değerlendirildiği tam belli olmayan bu yayınların hem ülkeler hem de Wikipedia açısından sıkıntılara sebep olmaktadır” dedi.

Sanal dünyada karşılaştığımız ve çoğu zaman aleyhimize gelişen problemleri tekrar yaşamamak için yeni bir oluşuma ihtiyacımız olduğunu belirten Unay, Wikipedia ile olan sorunun nasıl, ne şekilde başladığına bakıp, olayların gelişmesi süreciyle nerelerde, ne eksiklerimiz olduğunu ortaya çıkarmamız gerektiğini ve bu sürecin bizim için eğer doğru adımlar atılırsa büyük bir fırsata dönüşebileceğini vurygulayan Unay, şöyle devam etti:

“Türkiye tarafından 29 Nisan 2017 tarihinde sabah saatlerinden itibaren Wikipedia’nın tüm dillerdeki erişimi engellendi. Wikipedia’nın İngilizce sitesinde ‘Suriye İç Savaşı’na Dış Müdahaleler’ (Foreign involvement in the Syrian Civil War) başlığının altında Suriye’deki iç savaşın başlamasının sebebi Türkiye gibi gösteren. Ayrıca ‘Devlet Destekli Terörizm’ (State-sponsored terrorism) başlığının altında da Türkiye’nin Daeş terör örgütüne destek verdiği şeklindeki içeriklerin olması yüzünden bu karar alındı. Wikipedia’dan ülkede bir temsilcilik açması, hukuka uyması ve Türkiye’nin terör ile ilişkilendirilmemesi istendiyse de bu istekler çok kısa zaman içerisinde yapılabilecek basit işlerken wikipedia’nın bahsi geçen başlıklarda şu ana kadar herhangi bir değişiklik yapmadığı görüldü. Bu durum karşısında bizimde sanal dünyada bir aksiyona ihtiyacımız olduğu ortaya çıktı. Dijital veri sermayemizi korumak ve gelecek nesillere bilgiyi en doğru bir şekilde aktarmak bugün hiç olmadığı kadar önemli hale gelmiştir.”

YERLİ DİJİTAL ANSİKLOPEDİ ŞART

Gelecek nesillere bilgiyi güvenilir kaynaktan doğru bir şekilde aktarmak için kendi internet ansiklopedimizi kurmamız gerektiğini her platformda belirtiğini söyleyen Unay, “Bakınız, Çin birçok sosyal medya platformlarına alternatif uygulamaların yanında kendi pediasını “Chinapedia” adıyla kurdu. Bu aslında çok büyük ve önemli bir adımdır. Bu adımın birçok ülkeye bir örnek teşkil ettiği aşikârdır ‘Biz de Türkiye ya da Türk Cumhuriyetleriyle beraber kendimize ait belki ‘Türkpedia’ adıyla sanal dünyada büyük bir ansiklopedi kurabiliriz’ şeklinde yüksek sesle dile getirdiğimiz konunun bugün için cevap bulması sevindirici” dedi.

Türk Tarih Kurumu’nun bu yöndeki çalışmaları, yıllardır anlattığımız bir gerçeğin görülmesi olarak bizi memnun etti diyen Unay, yapılan çalışmalar, bir başlangıç için çok iyi dedi ve şunları söyledi:

“Özellikle dijital veri sermayesi oluşturmamız gerekliliği üzerine yaptığımız çalışmaların bir devlet kuruluşu tarafından ciddi ciddi ilgilenilmesi konu hakkındaki haklılığımızın yanında, gelecek adına son derece güzel bir haberdir. Türk Tarih Kurumu tarafından Türklerle ilgili her türlü bilginin, fotoğraf ve görüntülerle yer alacağı ‘Türkpedia’ adlı online ansiklopedi için girişimin başladığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.” Türkpedia’nın hayata geçmesi için yapılan çalışmaların, Türk veri sermayesi oluşturulması ve devamının sağlanması için çok iyi olduğunu söyleyen Unay, “Türkiye için, gelecek nesiller için önemli bir adım olan Türkpedia’nın bundan sonra tarafsız, objektif ve en doğru bilgi kaynağı olacağına inanıyorum.”

“TÜRKPEDIA BÜYÜK BİR FIRSAT”

Tarihimiz ve kültürümüzün bu tarz bir ansiklopedi oluşturmada fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyen Unay, şu şekilde devam etti:

“Türkpedia, yazılı bilgi başta olmak üzere kitap, fotoğraf, görüntü, ses kaydı, resim, harita, el yazmaları ve koleksiyonların yer alacak ayrıca 1. Dünya Savaşı, Ortadoğu, Osmanlı, Milli Mücadele, Mustafa Kemal ve başka konularla da ilgili 26 bin fotoğraf dijital ortama aktarılacak, binlerce koleksiyon ve el yazmaları da online kullanıma açılacak. Türk tarihiyle ilgili hangi dilden olursa olsun, her türlü kaynak, tarihi vesika ve 1900 yıllarda çekilmiş görüntüler gerekirse film haline getirilerek eklenecek. Bunun yanında Türkpedia da Piri Reis için bir sayfa oluşturulup orada yayınlanacak bir film hazırlığının da olduğu biliyoruz böylelikle Türkpedia’nın çok zengin bir içeriğe sahip olacağı ortada.

Wikipedia gibi dünyanın her yerinden girilip bilgi paylaşılabilecek fakat burada önemli olan konu bir hakem heyetinin olması, bu heyetin onayından geçen yani doğru bilgi yayınlanacak. Böylelikle hem tarihi hem de kültürel dezenformasyona yer verilmeyecek.

Görüldüğü gibi bunu başarabilecek hem tarihsel hem de kültürel olarak sağlam bir yapıya ayrıca bu konuda milli ve manevi unsurlara fazlasıyla sahibiz.”

“Yeni nesillere dijital miras bırakmalıyız”

Çağımız teknoloji çağı, dijital ortamın giderek büyüdüğü ve alışıla gelmiş birçok şeyi değiştirerek farklılaştırdığını söyleyen Unay, “İnsanlık gelişimini eğitimle ilerletmek için gelecek kuşaklara kitap gazete ve belgelerle bilgilerini aktarma fırsatı bulmuştur. Lakin Dijital çağın mobil cihazlara dönüşmesiyle beraber kâğıt tüketimi gazete ve kitapların basım oranları azalmıştır. Severek okuduğumuz birçok kitabı artık internet üzerinden pdf, uygulama vb. şekilde bulmak çok kolay hale gelmiştir. Yerini dijital dünyaya devreden bilgi artık yazılı basım yerine dijital ortamlarda bulunacak belki 10 yıl sonra artık kâğıt kullanımın azalmasıyla kitap yazımı ya bitecek ya da bitme noktasına gelecektir. İnsan her türlü okuma ve bilgi alma hakkını direk dijital uygulamalardan edinecek. Bu yüzden dijital bilgi sermayemize sahip çıkıp kendimize has dijital veri üretmemiz kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Gelecek nesillere geçmişi aktarmak için bu platformu en iyi şekilde kullanmak ve dijital veri birikimini yaparak dijital veri sermayemizi bir an önce oluşturmamız gerekiyor. Bu sadece bizim için değil aslında her ülkenin kendi ulusal menfaati gereğidir. Dijital birikimimizi yapabilecek elimizde güçlü bir alt yapıyla beraber, imkân ve bunu başaracak milli ve manevi unsurlarımız vardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim