Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı koşullar karşılığında ihtiyaç duyan aileler kırtasiye yardımı alabilirler. Bu sayede öğrenim gören öğrenci eğitim dönemini ekonomik koşullarda sağlamış olur. Bu nedenle vatandaşlar kırtasiye yardımı başvuru hakkında detayları araştırıyor. En çok “Kırtasiye Yardımı Başvurusu nasıl yapılır”, ” Kırtasiye Yardımı şartları nelerdir”, “kırtasiye yardımı ne kadar” gibi sorulara yanıt aranıyor. Tüm bu sorulara bu içerikte yanıt bulabileceğiniz gibi kırtasiye yardımı hakkında detaylara da hakim olacaksınız. İşte kırtasiye yardımı hakkında bilinmesi gerekenler.

Kırtasiye Yardımı Nedir?

Kırtasiye yardımı başvurusu tanım olarak maddi güçlük çeken aileler tarafından belediyelere yapılan bir destek başvurusu şeklinde açıklanmaktadır. Yardımın amacı, okula giden çocukların bir akademik yıldaki kırtasiye ve kitap ihtiyacının karşılanması için maddi destek sağlamaktır.

Bu uygulamada esas olan maddi olarak daha dar şartlar altında büyüyen çocukların yaşıtlarından malzeme ve kaynak yönünden eksik kalmamalarını sağlamak ve eşit şartlar altında eğitim almalarını garantilemektir. Bu yardımlar doğrultusunda öğrenciye akademik yıl boyunca gerekecek kalem, silgi gibi kırtasiye ürünlerinden ders kitaplarına kadar birçok malzeme sağlanır. Bu şekilde öğrenci, maddi gelirlerinin yetersizliği sonucunda eğitim hayatında yaşıtlarından geride kalmamış olur. Bu eşitlik de öğrencinin öğrenim hayatında olumlu bir iz bırakır ve öğrencinin derslerine daha iyi odaklanması için uygun ortamı sağlamaya destek olur.

Kırtasiye Yardımı Şartları

Kırtasiye yardımı başvurusu için aranan şartların yerine getirilmesi zaruridir. Bu şartlar, desteğin öncelikle hak eden ailelere ulaşması için ailelerde aranır ve kırtasiye yardımının asıl amacı olan eğitimde imkân eşitliğine hizmet eder. Kırtasiye yardımı başvurusu yapabilmek için gereken şartlar aşağıdaki gibidir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıBaşvuru yaptılan belediyede ikamet edilmesiAilenin gelir bakımından desteğe muhtaç olması

Bu şartları sağlayan her aile, kırtasiye yardımı başvurusuna bulunma hakkına sahiptir.

Kırtasiye Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kırtasiye yardımı başvuru süreci, belediyelerin alt kurumları üzerinden yürütülür. Bu alt kurumlar eğitim destek vakıfları ve muhtarlıklardır. Ailenin hangisine başvuracağı ikamet ettiği bölgeye göre değişkenlik gösterir.

Yardım başvurusu yapmak için şartları uygun olan aileler, başvuru için gerekli belgeleri toplayarak ikamet ettikleri bölgede bulunan seçtikleri kuruma gidecek ve çocukları adına başvurularını tamamlayabileceklerdir. Belgeler incelendikten ve onaylandıktan sonra şartları yerine getiren aileler arasından ihtiyacı daha fazla olan öğrenciler seçilerek maddi yardım hakkı kazananlar duyurulacaktır.

Kırtasiye Yardımı İçin Gerekli Belgeler

Kırtasiye yardımı başvurusu yapılırken talep edilen bazı belgeler mevcuttur. Bu belgeler, şartların yerine getirildiğini gösteren kanıtlar niteliğindedir. Her bir evrak, herhangi bir haksızlık yapılmaması adına bir dizi incelemeden geçer ve belediyeler veya yardımda bulunacak vakıflar tarafından sıralanır. Bu şekilde yardım yapılacak öncelikli öğrenciler ve aileleri tespit edilir ve en adil destek dağıtımını yapmak mümkün hale gelir.

Kırtasiye yardımı başvurusunda aranan belgeler şu şekildedir:

Öğrencinin nüfus cüzdanı,Ebeveynlerinin nüfus cüzdanı,Öğrenci belgesi,İkamet yeri belgesi,İkamet ettiği ev kira olması halinde kira sözleşmesi,İkamet ettiği ev ebeveynlerine ait ise buna ilişkin tapu fotokopisi,Ebeveyn/lerinin iş aradığına dair bir evrak ya da İş-kur kaydı.

Kırtasiye Yardımı Başvuruları Ne zaman Yapılır ve Ne Kadar?

Kırtasiye yardımı başvurusu her öğretim yılının başında yapılmaktadır. Yapılan yardım yıllıktır dolayısıyla her sene tekrarlanır. Kırtasiye yardımı ücreti ise 650 TL olarak belirlenmiştir.

Yardımın yıllık olarak tekrarlanması sebebiyle gerekli belgeler, şartların uygunluğunu göstermek amacıyla her akademik yılın başında tekrar toplanarak ilgili kuruma yeni bir başvuru yapmak için götürülmelidir.

Bir kere yardım hakkı kazanan öğrencinin diğer senelerde de bu yardımı tekrardan almaya hak kazanacağının bir garantisi yoktur. Her sene başvuru belgeleri, aileler ve öğrenciler belediye ve eğitim yardım vakıfları tarafınca en baştan incelenerek değerlendirmeye tabi tutulur ve sürecin sonundaysa yardım hakkı kazananalar ilan edilir.

Editör: TE Bilisim