Geçen sene yaşanan ve milyonlarca kişinin verilerinin çalınmasıyla gündeme gelen Facebook, bazı uygulamaların kendi üzerinden kişisel verilere ulaşıp onları üçüncü tarafla paylaşması büyük sıkıntılara sebep olmuştu.

“NEYE İZİN VERDİĞİNİZE DİKKAT EDİN”

Facebook ve diğer sosyal platformlarda uygulama ya da oyunlara istenen izinler size veri hırsızlığı olarak dönebilir. Bunun en büyük kanıtı Facebook üzerinden 50 milyon kişinin verilerinin çalınması olarak görebiliriz. Yüklenen uygulamalar başlamadan önce uygulama izinleri ister örneğin, Rehbere ulaşma, kameraya ulaşma, galeriye ulaşma gibi, siz bu izinleri yönetmez ve her izni onaylamanızla beraber bu uygulama ya da uygulamalar telefondaki tüm verilerinize rahatlık ulaşabileceklerdir. Buda gösteriyor ki bu platformların kullanımları dikkatli olmak zorundalar.

“GÜVENLİK AÇIĞI MI? YOKSA…”

Yaşanan veri çalınma skandalının arkasının çok derin olduğu muhakkak, şöyle ki: Bahsedilen bu sızıntının onarılmasının yıllar süreceği aşikar. Facebook kurucusu Zuckerberg tarafından sorunları üç veya altı ay içinde, tüm veri problemlerinin çözümü daha uzun bir zaman dilimine yayılacağını söyledi. Yani verilerimiz tehlike altında olmaya devam edecek. Ayrıca  yeniden yapılacak güvenlik protokolü ne kadar güvenilir olacak?

“ARADIĞINIZ REKLAM OLARAK KARŞINIZDA MI?”

Sosyal Medya platformlarda yada internette yaptığınız aramaların karşınıza reklam olarak çıkması sürekli karşılaştığımız bir durumdur. Bu da takip edildiğimizi, hakkımızda sürekli bilgi toplanıp ona göre hareket edildiğini ortaya döküyor. Unutulmamalıdır ki, ücretsiz olan her şeyin asıl müşterisi sizsinizdir. Sosyal Medya platformlarının hemen hemen tamamı ücretsizdir. Daha ilginç yanı ücretsiz olmasına rağmen piyasa değerleri milyar dolarlar seviyesinde,  işin görünen yüzünün dışında birde görünmeyen yüzü olduğunu ortaya koyuyor.

“HANGİ UYGULAMALAR?”

Yaşanan bu olayların ardından, kişisel verileri koruma kurulu hazırladığı raporun ardından Facebook’a idari para cezası uyguladı. Raporda ihlalin 6.8 milyon kullanıcıyı ve 876 geliştiricinin oluşturduğu 1500 uygulamanın etkilendiği bu da Türkiye’de yaklaşık 290 bin kullanıcının veri ihlaline maruz kalmış olabileceği vurgulandı. Kişisel Verileri Koruma Kurulu incelemeden sonra, ihlalinin Facebook’un “başkasının gözünden gör”, “doğum günü kutlayıcı” ve “video yükleyici” uygulamalarındaki etkileşim sonucunda oluşan hatadan kaynaklandığını görüldü.

“VERİLEN CEZANIN BOYUTU”

Facebook kullanıcılarının ad, cinsiyet, doğum günü, ilişki durumu, eğitim geçmişi, din bilgisi, memleket, konum, Facebook’ta yapılan aramalar, kullanıcının takip ettiği hesaplar gibi verilerin etkilendiği görüldü. Kurul, Yaşanan bu veri ihlalinin oluşmaması için gerekli idari ve teknik tedbirlerin alınmadığını, veri güvenliğine ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediği için Facebook’a 1 milyon 100 bin lira idari para cezası verdi. Bununla beraber,  “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir.” Maddesine muhalefetten Facebook’a 550 bin lira idari para cezası verdi. Sonuçta Facebook 1 milyon 650 bin TL idari para cezası uygulanmış oldu.

“DİKKATLİ OLMALIYIZ”

Birer sosyal Medya kullanıcısı olarak çok dikkatli olmamız gerektiğini her platformda defalarca vurguluyoruz. Amacımız farkındalık oluşturmak ve birey başta olmak üzere toplumun bilinçli bir kullanıcı olmasını sağlamak. Facebook, Twitter ve diğer sosyal Medya platformlarını kullanırken her yaptığımız paylaşım ve beğenin yanında o platformlarda önümüze çıkan uygulamalar, oyunlar ve reklamlara azami derece dikkat etmeli ve her zaman uyanık olmalıyız.

Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay

Editör: TE Bilisim