Diriliş Postası Ankara Temsilcisi Seda Şimşek/Ankara

İsmini, 2014 yılında Esed/ Hamaney rejiminin muhalifleri tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen 11 bin tutukluya ait 55 bin fotoğrafı dünya basınına sızdıran askeri polisin kod adından alan yasaya göre, Suriye’de hem rejim adına hem de Rusya ya da İran adına savaşan yabancı kişiler veya onlara hizmet sağlayan yabancı şirketler yaptırımla karşı karşıya kalabilir. Bu kişi ya da şirketlere önemli finansal ya da teknolojik destek sağlayan, malzeme yardımı yapan veya herhangi bir önemli işlem yapan taraflar da yaptırıma tabi tutulabilir. Buna göre, ilgili kişi ya da kuruluşun ABD’deki mal varlıkları dondurulabilir ve ABD’ye girmeleri yasaklanabilir. Yani, Suriye’de Esed/Hamaney rejimine destek veren Rus ve İranlı kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapanlara da yaptırım uygulanması söz konusu olabilecek.

RUS, İRAN VE ÇİNLİ ŞİRKETLER DE HEDEFTE

Bu kapsamda Suriye’de gaz ve petrol üretiminin yanı sıra, havacılık, inşaat ve mühendislik sektörlerinde rejime hizmet sağlayanlara da yaptırım düzenleniyor. Böylece örneğin Suriye’de inşaat sürecinin başlaması halinde, Rusya, İran ve Çin gibi ülkelerden şirketler faaliyet gösterirse yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecekler. Sezar Yasası’nda, Suriye’de sivillerin korunması hakkında da bir bölüm bulunuyor. Savaş suçu veya insan hakları ihlallerini işleyenlerin adaletin önüne çıkarılması amacıyla delillerin toplanması ve soruşturmaların icra edilmesi için gerekli desteğin sağlanması da öngörülüyor. Suriye’de Esed/Hamaney rejimine, bu rejime destek veren İranlı veya Rus kişi ya da şirketlere finansal ve teknolojik destek, malzeme yardımı yapan kişi, şirket veya devlete yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Yasa ayrıca, Suriye Merkez Bankası’nın faaliyetlerini mercek altına alıyor. Kara para aklama faaliyetlerinin tespit edilmesi halinde yaptırım uygulanabilecek. Suriye’de sivillerin korunması için bazı projelerin değerlendirilmesi ve insan hakları ihlallerini belgeleyen kurumların desteklenmesini içeriyor.

İlk yaptırım Esed’e geldi

ABD, dün ‘‘Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası’’ kapsamında ilk olarak Beşşar Esed ve eşi Esma Esed’in de aralarında bulunduğu Suriye’den üst düzey 39 isme yaptırım uygulayacağını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo konuyla ilgili yaptığı açıklamada Esed rejimine ve yabancı destekçilerine karşı yaptırımları uygulamaya başladıklarını ve yaptırımları rejim siyasi bir çözümü kabul edene kadar artırarak sürdüreceklerini belirterek, “Esed Suriye halkına karşı vahşi savaşını bitirmezse, daha fazla yaptırım uygulayacağız” dedi.

2019’DA YASALAŞTI

Sezar Yasası, 2020 Mali Yılı Milli Savunma Yetkilendirme Yasası içine yerleştirilerek 20 Aralık 2019’da yasalaştı. ABD Başkanı yaptırımları, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden 180 gün içinde hayata geçirebiliyor, 180 gün 17 Haziran 2020 tarihinde doldu. Yasa 5 yıl geçerli olabilecek. Yaptırımlar, Suriye rejimiyle iş birliği yapan tarafların ABD’deki malvarlığının dondurulmasını, ABD vizesi alamamasını, vizelerinin iptal edilmesini kapsıyor. Rejimin insan haklarına saygı göstermesi, hava sahasını sivilleri bombalamak için kullanmaması, tüm siyasi tutukluları serbest bırakması, kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların girmesi ve göç ettirilenlerin kendi isteğiyle bölgelerine geri dönmesine müsaade etmesi halinde ABD Başkanı’nın yasayı askıya alması mümkün olabiliyor.

“CRAFT: KARARLI ADIMLAR ATILACAK”

ABD’nin bu yasayı nasıl uygulayacağı merakla beklenirken, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Trump yönetiminin Esed rejiminin askeri zafer elde etmesini önleme ve rejimi ve müttefiklerini BM denetimindeki siyasi sürece döndürme konusunda kararlı adımlar atacağını söyledi. ABD’nin, Esed rejimini, vahşet ve insan hakları ihlallerini gerçekleştirmek için kullandığı gelir kaynaklarından mahrum bırakmayı hedeflediğini belirten Craft, bu şekilde barış umudunun ve siyasi sürecin önündeki engellerin kalkacağını ifade etti. Craft, yaptırımların ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen aralık ayında imzaladığı ‘‘Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası’’ kapsamında uygulanacağını, yaptırımlarla rejimin kendi halkına karşı vahşetini destekleyen ve finanse edenleri caydırmayı hedeflediklerini vurguladı.

Editör: TE Bilisim