Bosna-Hersek Federasyonu’nın özerk birimi Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik, 8 binie yakın Bosnalı Müslüman’ın katledildiği Srebrenitsa soykırımına yönelik sinirleri geren iddialarda bulundu. Soykırım iddialarının manipülasyon olduğunu öne süren Dodik ülkede 7 Ekim’de yapılacak parlamento seçimleri öncesi tansiyonu yükseltti.

“ARAŞTIRILSIN” ÇAĞRISI

Sırp Cumhuriyeti parlamentosunda, Srebrenitsa katliamına ilişkin olarak 2004 yılında hazırlanan bir raporun tartışıldığı oturumda konuşan aşırı milliyetçi lider Dodik, Sırp lider, Srebrenitsa’daki ölü sayısında manipülasyon yapıldığını öne sürerek, “Ölenlerin çoğunun katliam sonucu değil, çatışmalarda hayatını kaybetti” iddiasında bulundu.

Kurban listesinde halen hayatta bulunanların da yer aldığını savunan Dodik, “Bu manipülasyona son verilmesi için Srebrenitsa’da yaşananların tarafsız bir şekilde uluslararası bir komisyon tarafından araştırılması gerekir. Srebrenitsa, Sırpları şeytan gibi göstermek için organize edilen bir trajedidir” dedi

ZVİZDEC’TEN SERT TEPKİ

Bosna-Hersek Başbakanı Denis Zvizdiç, Dodik’in açıklamalarını seçimler öncesinde halkın dikkatini başka bir yöne çekmek için yapılan bir hamle olarak değerlendirdi. Zvizdiç, “Bosna’da hiç kimse, hiçbir kurum, uluslararası mahkemelerin aldığı kararlara gölge düşüremez” dedi.

Editör: TE Bilisim