Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, üretimin ve satışın iyi olması nedeniylesebze ve meyve fiyatlarının düşük olduğunu belirterek, “Ciddi kar yağışı bekleniyor ancak kar ve soğuk havaya rağmen üretimin iyi olmasına güveniyoruz. Bundan dolayı da fiyatlarda ciddi artış beklemiyoruz.” dedi.

Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Rusya ile yaşanan krizin ardından geçirdikleri zor dönemi yavaş yavaş geride bırakmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Bu sezon bereketli bir dönem geçirmenin keyiflerini iki katına çıkardığını dile getiren Er, “Her şey gayet iyi gidiyor. Sadece bizim için değil vatandaş için de aynı şey geçerli. Üretimin ve satışın iyi olması fiyatların düşük olmasına yol açıyor. Böylece hem üretici hem de tüketici kazanıyor. Vatandaşımız kaliteli ürünü ucuza yiyebiliyor.” diye konuştu.

“Bol üretim soğuğa karşı fiyat artışını engeller”

Er, kış aylarında olumsuz hava şartları nedeniyle her yıl fiyatlarda bir miktar artışın yaşandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Soğuk ve yağışlı hava serayı da tarlayı da etkiliyor. Yollar kapanıyor. Hallere mal gelmiyor. Bundan dolayı da ister istemez fiyatlarda artış olabiliyor. Şu sıralar üretim bölgesinde yağış var. Havalar da soğumaya başladı ancak fiyatlarda çok küçük oranda artış var. Daha henüz kışın başlamamış olması da bunda etkili. Çünkü mal geliyor. Yollar açık. Ancak buna rağmen bazı fırsatçıların yüzünden ürünlerde bir miktar artış oldu.”

Bazı sera ürünlerinin fiyatlarının ise arttığını belirten Er, şunları kaydetti:

“Mesela son günlerde sivri biberde artış dikkat çekiyor. Meyvelerde fiyat gayet uygun. Portakalın perakende fiyatı 1 ile 3 lira arasında. Halden çıkış fiyatı 1-2 TL. Kalitesine göre değişiyor. Hava şartların iyi gitmesi durumunda hiç artış olmaz. Çünkü hem tarla hem de serada ürünler bol. Ancak şu da bir gerçek. Üretim iyi olmasaydı fiyatlarda şimdi bile artış olmuştu. Üretim iyi olunca kar yağsa da fiyatlar aşırı etkilenmiyor. Havalar soğumaya başladı. Ciddi kar yağışı bekleniyor ancak kar ve soğuk havaya rağmen üretimin iyi olmasına güveniyoruz. Bundan dolayı da fiyatlarda ciddi artış beklemiyoruz.”

Editör: TE Bilisim