Ünal BAYRAKTAR

Mamuşa halkının tamamını Türkler oluşturuyor diyebiliriz.

Yolda gördüğün biriyle sıkıntı çekmeden rahat bir şekilde Türkçe konuşulan bu kasabada ilk duyacağınız kelimeler “Biz Osmanlı torunlarıyız, Biz Evladı Fatihan’ın torunlarıyız” kelimeleri ağızlardan dökülür. Bu kelimeleri duymak birhayli gurur verici.

Mamuşa’ya girdiğiniz andan itibaren Avrupa değil de Anadolu hisleri sinyal vermeye başlıyor.

Kasabada halk Tükçe konuşuyor ve Mamuşa’nın bütün Türk ailelerinde olduğu gibi burada da Türk televizyon kanalları seyrediliyor. Sokaklarda her yerde Türk bayrakları ile donatılmış olan bu kasabada Avrupa’da resmi dili Türkçe olan tek belediye Mamuşa Belediyesi’dir.

Mamuşa, Türkiye’den çok uzak bir Türk kasabasıdır.Anadolu’daki kardeşlerimizden farksız bir yaşam sürdürülüyor.

Osmanlı ruhu ve bedeni tam olarak yansımış durumda. Kültür bakımından Anadolu ve Mamuşa’yı kıyaslayacak olursak pek çok farklılıklara rastlayamıyoruz. Mamuşa’daki düğünleri araştırmaya ne dersiniz ? Yılların vazgeçilmezi sünnet , evlilik düğünlerin iki çeşidi vardır bu topraklarda: Dinagareti ve düğünler. Düğüne selam ile davet edilenler gelir, salamı olmayanlar gelmezdi. Dinagareti ve düğünün arasında tek fark düğünün davetli olması ve düğünüde davetli olanlara büyük sofralarda yemek verilmesi. Yemekler geleneksel olarak paça, müseka, sarma, baklava ve tuzlu sütlaçtan oluşuyordu. Dinagareti adı verilen düğünü hatırlayalım.

Düğün sahibi tarafından uygun büyük bahçeli evi olan ev sahibi ile anlaşarak “konak” olarak alınır. Düğün akşamı geldiğinde konak evin kapıları açılır ve müzisiyenler çalmaya başlar. Bunu duyan halk hemen konağa toplanmış olur.

İsteyen gelirdi arkadaş, dost,komşu,vatandaş izin yok herkes serbest gelebilir. Düğün sahibi misafirler arasında kim var kim yok iyice gözetler. Davet edilen misafir gelmemiş ise bu ayıp bir durum olarak karşılanır. Genel olarak düğün akşamı çok renkli ve hareketli geçer.

Ertesi gün de davullar zurnalar eşliğinde düğün devam eder.

Sünnet olacak çocuk varsa ilk önce kasabayı tur attırılır dolaştırılır. Sünnet dolaştırıldıktan sonra eve getirilir ve sünnet için hazırlanmış odaya alınır. Dualar okunarak sünnet edilir. Sünnet edildikten sonra içerden bir ses yükselir “kurtuldu kurtuldu kurtuldu” denir.

Bu sözü duyan davetliler ellerindeki kaşıkları birbirine tokuşturur.

Dışarıdan davul zurna sesleri yükselmeye başlar aynı zamanda silah sesleri de eksik olmaz. Sünnet bittikten sonra aile fertleri ve akrabalar sünnetin yanına girer tebrik eder ve bahşiş vermeyi esirgemezler. Böylece düğünün sona erer.

Editör: TE Bilisim