2019 yılındaki Dünya Turizm Örgütü verilerine göre turizm sektöründe ciddi başarılar elde etmiş ülkeler bulunuyor. Salgın sebebiyle çoğu ülkenin turizm faaliyetleri durma noktasına gelse de ülkelerin turizm potansiyelleri varlığını sürdürüyor. Turistik bölgeler açısından dünyanın enleri arasında yer alan turizm cenneti ülkeleri sizin için derledik. Tarihi, doğal güzellikleri ve kültürel öğeleriyle Türkiye ve Avrupa ülkeleri turistlerin gözde yerleri oluyor. En çok turist çeken ülkeler arasından 2019’da yayınlanan verilere göre oluşturduğumuz listeye göz atabilirsiniz.

Fransa – 90.2 Milyon 

Aşıkların şehri olarak anılan Paris’ten güneydeki kıyı kentlerine kadar Fransa, turistlerin tercih ettiği ülkelerden oluyor. Nice, Marsilya, Lyon ve daha birçok şehri ve kendine özgü mutfağıyla ilgiyi canlı tutmayı başarıyor. Ülkenin UNESCO tarafından onaylanmış birçok tescilli güzelliği bulunuyor. Fransa, kültürel miras zenginliği açısından 3. sırada bulunuyor. 2020 yılı için Fransa’nın yaptığı açıklamalarda turizm sektörüne 18 milyar euro yatırım yapılacağı açıklanmıştır. Fransa’nın ekonomisinde önemli bir yere sahip olan turizmin salgın nedeniyle aldığı darbeyi hafifletmek ve sektörü canlandırmak amaçlanıyor.

İspanya – 83.8 Milyon

İspanya’da turizm, sanayi ve bankacılıktan sonra gelen en büyük gelir kaynakları arasında yer alıyor. 1960’lı yıllardan beri özellikle yaz mevsiminde en çok tercih edilen ülkelerden oluyor. 2019 yılının Dünya Ekonomik Forumu verilerin göre İspanya, 140 ülke arasında turist çeken birinci olarak görünüyor. Batı Avrupa’daki en büyük ikinci ülke olan İspanya, sahip olduğu kültürel miras öğeleri, müzeleri ve saraylarıyla öne çıkıyor. En büyük şehri ve başkenti olan Madrid dahil olmak üzere Barselona, Valencia, Sevilla gibi güzellikler de görülmeyi hak ediyor.

Amerika Birleşik Devletleri – 78.7 Milyon

Yaklaşık 9.8 milyon kilometrekarelik alana sahip olan ABD, göç almasının yanısıra birçok ülkeden turiste kapılarını açıyor. Miami, Los Angeles, New York gibi turizm merkezlerine sahip olan ABD, farklı kültürlerden izler taşıyor. Özellikle Los Angeles, Hollywood’a sahip olması nedeniyle en çok merak edilen destinasyonlar arasında yer alıyor. Ulaşım ağı çok gelişmiş olduğu için her yere rahat erişiliyor. Şehir parkları, müzeler, tiyatro ve operalarıyla kültürel faaliyetler açısından geniş bir alan sunuyor. Geniş imkanlara sahip olması ABD’nin en çok turist çeken ülkeler arasında yer almasını sağlıyor.

Çin – 67.5 Milyon

Çin, 2019 yılında ülke turizmine büyük yatırım yapmış olan ülkeler arasında yer alıyor. Antik kentler açısından zengin olan Çin’de 29 ayrı antik döneme ait kalıntılar bulunuyor. Farklı adetleri ve etnik yapılarıyla turistlerin dikkatini çeken Çin’in geleneksel mutfağı da etkileyici öğeler arasında yer alıyor. Çin seddi, meşhur sarayları ve doğal güzellikleriyle turistlerin tercih ettiği ülkelerden oluyor.

İtalya- 64.6 Milyon

Moda, sanat ve tarihin bir arada bulunduğu İtalya, 55 adet Dünya Mirası içeriyor. Kültürel çeşitliliğe sahip olması ve doğal güzellikleri barındırması İtalya’nın değerini arttırıyor. En popüler noktalar arasında Roma, Venedik, Pisa, Milano gibi önemli şehirler bulunuyor. Hava şartlarının en güzel olduğu zamanlar genel olarak nisan ve ekim ayları oluyor. İtalya’nın kıyı kentleri ise yaz aylarında canlanıyor. Roma İmparatorluğu’ndan izler barındırması ve köklü tarihi geçmişe sahip olması nedeniyle kültürel bir potansiyel barındırıyor. Coğrafi konumu ve ziyaret edilecek yerlerin zengin olması ise tercih edilen ülkelerden olmasını sağlıyor.

Türkiye – 52.5 Milyon

Turizm cenneti olarak adlandırılan Türkiye, doğudan batıya bütün bölgelerde turistlere ev sahipliği yapıyor. Kültürel değerleri, tarihi eserleri ve birbirinden lezzetli yemekleriyle beğenilen ülkeler arasında yer alıyor. Yaz aylarında kıyı kentlerinin cazibesi ve doğal güzellikleri turistleri etkiliyor. Ülkede 4 mevsimin yaşanması, her mevsim devam edebilecek bir turizm potansiyeli oluşturuyor. Ekonomik şartların diğer Avrupa ülkelerine göre daha uygun olması, Türkiye’nin turist çekmesi açısından avantaj oluşturuyor. Orman, deniz ve doğal gölleriyle birçok turistik aktiviteye imkan tanıyan Türkiye, en çok turist çeken ülkeler arasında bulunuyor.

Editör: TE Bilisim