Kış mevsimi tüm yurtta etkili olmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre bu gece ve yarın Ankara’ya mevsimin ilk karının düşmesi bekleniyor. Öğrenciler kar yağışını heyecanla beklerken bir yandan da 5 Aralık Perşembe günü okulların tatil olup olmayacağını merak ediyor. Peki Ankara’da yarın okullar tatil olacak mı? 5 Aralık Perşembe Ankara Valiliği açıklama yaptı mı? İşte konuya ilişkin detaylar…

Ankara’da yarın okullar tatil olacak mı? 5 Aralık Perşembe Ankara Valiliği açıklama yaptı mı?

Ankara’da okulların yarın tatil olup olmadığına ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmedi. Açıklama yapıldığı takdirde haberimizden öğrenebilirsiniz…

Türkiye genelinde hava durumu

4 Aralık Çarşamba günü kar yağışının etkili olması beklenen iller listesinde Bolu, Karabük, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Çorum, Kastamonu, Tokat, Sivas, Gümüşhane, Erzincan, Bayburt, Erzurum ve Ağrı illeri bulunuyor.

Kar yağışının bazı illerde yağmurla birlikte sulu kar şeklinde görüleceği tahmin ediliyor.

Kütahya, Bayburt, Gümüşhane’de ise yoğun kar yağışı bekleniyor.

Ankara bu kış mevsiminin ilk kar yağışını yarın alacak. Meteoroloji uzmanı Ahmet Uçar, Başkent’e ilişkin şu bilgileri verdi:

‘Şehir merkezinde yeterli soğuma sağlanamayacağı için yerde tutmayabilir veya karla karışık yağmur şeklinde olur. Tahminimce 1000 metre rakım üzeri yerlerde kar yağacak ve örtü de yapacaktır.’

Kar nedir?

Yer yüzünden buharlaşan su buharları, atmosferin üst seviyelerinde, ani bir soğuk hava bölgesine rastladıklarında, su damlası formuna dönüşemeden donarlar. Genellikle alçak basınç sistemindeki nem yüklü bulutlar, kar yağışına sebep olurlar. Donmaları sonucunda, buz kristali haline dönüşürler. Kar oluşabilmesi için ortamın sıfır derecenin altında olması gerekmektedir. Daha sonrasında donan kar taneleri, yer çekiminin de etkisiyle, aşağıya doğru yağmaya başlar. Güneş ışığının onları yansıtması sonucu, beyaz renkli olarak görünürler.

Kar taneleri, yer yüzüne doğru yaklaşırken, az da olsa erimeye başlarlar. Bunun sonucunda altı köşeli bir yapıya sahip olurlar. Kar tanelerine, mikroskop altında bakıldığında, hepsinin çok farklı şekillere sahip olduğu ve hepsinin altı köşeli olduğu görülmektedir. Birbirinin aynısı olan iki kar tanesini bulmak çok güçtür.

Kar taneleri genellikle 3 mm çapında olur ve ağırlıkları binde beş(0,005) gramdır. Kar taneleri, havanın sürtünmesinden dolayı, yavaş olarak yağarlar. Kar taneleri yapıları gereği birbirlerine yapışmadan aşağıya doğru yağarlar, havadayken birleşemezler.

Kar yağışı nerelerde görülür?

Kar, sıcaklık dağılımından dolayı dünya üzerinde her yerde görünen bir yağış tipi değildir. Dünya yağış ortalamalarına bakıldığında, dünya üzerinde sadece sekiz yağıştan bir tanesi kar yağışı şeklinde olmaktadır. Ekvator kuşağında kar yağışı görülmez. Ekvatordan, 30 derece kuzey enlemine kadar, nadir olarak kar yağışı olmasına rağmen, 30 derece güney enlemleri arasındaki deniz seviyesindeki bölgelerde kar yağmaz.

Sıcak iklimlerde, yüksek yerlerde, 2000 metrenin üzerindeki yerlerde kar yağışı görülebilir. Bazı bölgelerde o kadar yüksekte bile görülmez. Türkiye’nin güney sahillerinde ender olsa da hemen hemen her bölgesinde kar yağışı görülebilir. Yüksekliği 1600 metreden başlayan Kartepe, Uludağ, Kartalkaya, Davraz, Erciyes, Palandöken gibi bir çok kayak tesisimiz mevcuttur. Doğu Karadeniz bölgesinin dağları ile Doğu Anadolu bölgemiz oldukça fazla kar yağışı almaktadır. Haziran ayı başlarına kadar, kayak merkezlerimizde, kar görmek mümkündür.

Editör: TE Bilisim