Dört gün süren etkinlikte, Türkiye, ABD, Kanada, Avrupa, Uzak Doğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri ile vali ve belediye başkanı olmak üzere 24 ülkeden 265 akademisyene ev sahipliği yaptı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, göç konusu hakkından açıklamalarda bulunarak, şu ifadelere yer verdi:

“Göç tüm insanlık için bir meseledir. İnsanlık onuruna uygun bir yaşamın inşası, tüm paydaşların katılımıyla göç politikalarının uygulanmasına ve tüm dünya ülkelerinin etik ve ahlaki sorumluluğuna bağlıdır.”

“TÜRKİYE FARKINDALIK GÖSTERMEKTEN KAÇINMAYACAK”

Gür, “Bireysel ve sosyal düzeylerde sorunun değil sorunun çözümünün bir parçası olması için çaba sarf edilmesi gerektiğini” vurguladı.

Kongre, GAÜN’ün 3.000’den fazla Suriyeli öğrencinin yüksek öğrenim görmesini sağlamada üstlendiği rolün önemini vurguladı. Ayrıca, Göç Enstitüsü’nün faaliyetlerine ve gelecek planlarına değinildi.

Suriyelilerin mülteci olmadığını ancak Türkiye’nin misafirleri olduğunu belirten Gür, “Dünya sessiz ve boş kalsa bile, Türkiye farkındalık göstermekten kaçınmayacak” diye konuştu.

Kongre 14 maddelik sonuç bildirgesi sonuçlandı.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ

24 ülkeden 150’si yabancı 265 konuşmacının yer aldığı kapsamlı Dünya Göç Kongresine ev sahipliği yapmanın yanında Suriye’nin güvenlikli bölgelerinde El-Bab, Azez, Afrin, Cerablus’da fakülteler açılmasına öncülük etti.

Editör: TE Bilisim