Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/Balkanlar

Kosovalı yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüsün yayılması sebebiyle olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından, koronavirus ile başa çıkmak için hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti. Ülke yetkilileri, sağlık görevlileri önceki gün önce, panik için yer olmadığını vurguladı.

Sağlık Bakanı Arben Vitia, gazetecilere yaptığı açıklamada, koronavirüs ile ilgili durumu takip ettiklerini ve her açıdan gerekli önlemleri almaya hazırlandıklarını söyledi. Bakan Vitia, Cumartesi günü Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü ve Bulaşıcı Hastalıkları İzleme Komitesi’nin tüm önerileri Priştine Havalimanı’na gönderildiğini kaydetti.

Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü Müdürü Naser Ramadani, vakaların yüzde 80’inin herhangi bir klinik belirti olmadan geçeceğini ifade ederek sözlrini şöyle sürdürdü:

“Salgınları ve salgın hastalıkları yönetmede mantıklı bir bilimsel duyu var. Tamamlanması gereken bir ön koşul, ülkemizin gelişinin gecikmesidir. Mart 2009’da, salgın H1N1 grip salgını meydana geldi, Kosova’da salgın 6 ay sonra geldiğinden minimal vakalarımız vardı.”

Öbür yandan, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki bulaşıcı klinikte kabul edilen İtalyan vatandaşının test sonuçları olumsuz çıktığı aktarıldı. Sağlık Bakanlığına göre, hasta karın ağrısı nedeniyle hastaneye gitti. İtalya’nın Milano kentinden Makedonya’ya gelen hasta Üsküp havaalanında termal kameralarla durdurulmadı. Bakanlığın açıklamasında, “Üsküp’teki Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’ne geldikten sonra hasta izole edildi ve semptom araştırması devam ediyor.” İfadeleri kullanıldı.

MAKEDONYA VE ARNAVUTLUK’TA VİRÜS HASTASI YOK

Arnavutluk Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığı, şüpheli koronavirüs vakalarına resmen yanıt verdi. Bakanlık, enfekte olduğundan şüphelenilen 8 vakanın hiçbirinin pozitif olmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı, diğer şeylerin yanı sıra, İtalya’daki koronavirüsün varlığı ile sağlık durumunun tanımlanmasının ardından, sınır geçişlerinde önlemlerin alındığını bilgisini paylaştı.

Hırvatistan’da ise bir kişiye koronavirüs bulaştığı doğrulandı. Söz konusu genç bir hasta, Zagreb Bulaşıcı Hastalık Kliniğine geldi. Koronavirüs bulaşma haberi Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç tarafından kabinesiyle koronavirüsle ilgili bir toplantı sonrasında paylaşıldı. Plenkoviç’e göre, hastanın durumu iyidir ve virüsün ne kadar nüfuz ettiğini gösteren başka sonuçlar bekliyor.

Diamond Princess gemisinin mürettebatının üyeleri olan iki Sırp vatandaşına koronavirüs bulaştı. Haber Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daçiç tarafından paylaşıldı. Sırp bakanı, Japonya Dışişleri Bakanlığı tarafından Japon Yokohama limanındaki gemide bulunan 14 Sırp vatandaşından ikisinin pozitif test edildiğini bildirdiğini söyledi. Öte yandan Daciç, Japon yetkililerden gemiden ne zaman alınacakları ve hangi hastaneye tedavi için gönderilecekleri konusunda daha fazla bilgi beklediğini aktardı.

Editör: TE Bilisim