Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye, Doğu Akdeniz’de oldubittilere hiçbir şekilde geçit vermeyeceğini tüm dünyaya gösterdi. Oruç Reis Gemisi için 23 Ağustos’a dek Navtexverildi. Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ivedi, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir görüşme yaparak, Türkiye’yi şikâyet etti ve ‘tam destek’ istedi. Atina aynı desteği Avrupa Birliği’ndenve NATO’dan da bekliyor. Avrupa Birliği’nin lokomotifi Almanya’nın devlet kurumu Deutsche Welle, Doğu Akdeniz’deki gerginliği analiz etti. ‘Münhasır ekonomik alan için bir savaş çıkar mı’ diye sordu; iki ülke arasındaki restleşmeleri konu etti.

‘MÜZAKERE’ DAVETİ

Almanlara göre;“savaş” hiç kimsenin istediği bir şey değil, ancak ülkeler egemenlik haklarından vazgeçmeye de niyetli değil. Atina’nın Türkiye’yi çevreleyen ülkelerle anlaşarak Ankara’yı, çizilen sınırlara boyun eğmeye zorlama siyasetinin zorluğuna dikkat çekildi.

Böyle bir durumda, Avrupa’nın Türkiye’yi karşısına almaya pek niyetli olmayacağı kaydedildi. Öte yandan Almanya, Akdeniz’e ilişkin Türkiye ve Yunanistan’ı doğrudan görüşme için çağırdı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Akdeniz’in doğusuna ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, gerilim endişesitaşıdıklarını kaydetti.

Editör: TE Bilisim