Ceyhun Aşirov / Tiflis

Gürcistan’da seçimler yaklaşırken ‘’Güç Birliktedir’’ isimli muhalif ittifakı yaptığı basın açıklamasıyla Eski Cumhurbaşkanı ve Ukrayna Reformları İcra Komitesi Başkanı Mihail Saakaşvili’yi başbakan adayı göstereceklerini açıkladı.

“ÜLKEYE DÖN” ÇAĞRISI

Konuyla ilgili ‘’Vahid Milli Cephe Partisi”nin Genel Başkanı Grigol Vaşadze de basın toplantısı yaparak, Sakaşvili’nin Gürcistan’a dönerek halka buluşması gerektiğini bildirdi.

Vaşadze “Hem biz hem de ‘Güç Birliktedir’ ittifakında temsil olunan kesimler, Sakaşvili’nin muhalefetin adayı olması yönünde karar aldılar” diye konuştu.

Vaşadze çok yakında Şakaşvili’nin ülkeye dönmesi ile ilgili planın detaylarını açıklayacağını da sözlerine ekledi.

GEÇEN HAFTA DÖNECEĞİNİ DUYURMUŞTU

Geçtiğimiz hafta Gürcistan’a dönüşünü bir video yayınlayarak duyuran Sakaşvili, şunları söylemişti : “Son 7 yılda çok şey oldu ve ülkeme daha iyi hizmet etmek ve hataya düşmemek için deneyim kazandım. Bugüne kadar halkım için en iyisini istedim. Halkımın daha iyi, daha zengin şekilde yaşamasını hedefledim. Hatalarım için ise herkesten özür diliyorum.”

“DAHA ZENGİN BİR GÜRCİSTAN….”

Yedi yıl Gürcistan’dan uzak kaldığını ama bu zaman içinde ülkesiylele ilgili haberlere bakmadığı bir günün bile olmadığını belirten Sakaşvili “Devlet başkanlığı dönemimde yaptığımız çoğu şey, hâlâ ayakta ve çalışıyor. Ancak Gürcistan’daki haberleri duyduğumda, çok daha iyi yaşayabileceğimizi, her Gürcistan vatandaşının daha zengin olabileceğini anlıyorum ve bunu başaracağız. Geri dönüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

GÜRCİSTAN’DAN UKRAYNA’YA SAKAŞVİLİ

Saakaşvili Gürcistan’da 2004-2007, 2008-2013 yılları arasında iki farklı dönemde devlet başkanlığı yaptı. O dönem Gürcistan’da yolsuzluk ve rüşvet nerdeyse ortadan kalktı. Avrupa Birliği eski Sovyetler Birliği ülkelerinde Gürcistan “model ülke” olarak gösterildi.

Saakaşvili Gürcistan’da seçimleri kaybedince baskılara maruz kaldı ve Gürcistan’ı terk ederek Ukrayna’ya yerleşti. Ukrayna’da olduğu dönemde Gürcistan vatandaşlığı elinden alındı.

TUTUKLANABİLİR

Gürcistan Adalet Bakanlığı ve mevcut hükümet yetkilileri ise Sakaşvili’nin ülkeye dönmesi taktirde sınırda tutuklanarak hapishaneye gönderileceğini ifade ediyor.

Editör: TE Bilisim