Koronavirüsün İngiltere’de mutasyona uğradığının duyurulması pek çok soruyu beraberinde getirdi. Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, şimdiye kadar saptanan mutasyonların sayısının 5 bine yaklaştığını açıkladı. Bilim insanları koronavirüsün yeni formunda 23 değişiklik belirledi. Virüsün yeni formunun daha bulaşıcı olduğu açıklandı.

Prof. Dr. Kocagöz, aşı çalışmalarını olumsuz kılacak herhangi bir bulgu olmadığını aktarırken dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

BULAŞICILIK ARTIYOR

NTV’de yer alana habere göre; Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, bilimsel araştırmalara göre yeni mutasyonda virüsün hücreye bağlanmasının daha kolaylaştığını açıkladı.

“İngiliz bilim insanları, virüsün yeni mutasyonunda 23 farklı değişiklik tespit etti. Bu değişikliklerin çoğu virüsün ürettiği proteinde meydana geldi. Virüs insan hücresine girmek için bu proteini kullanıyor, değişiklik sayısının alışılagelmişin dışında olduğu belirtiliyor.”

“ÖLÜMCÜL OLDUĞU KONUSUNDA VERİ YOK”

Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, şu anda bu gelişmeleri korkutucu olarak nitelendirmemek gerektiğini ifade ederken bu mutasyonun ölümcül olduğu konusunda bir veri olmadığını belirtti.

“Bulaşıcılığın arttığı yönünde bilgiler olan virüsün %70 oranında daha fazla yayıldığı tespit edildi. Bu virüsün bilinen Covid-19’dan daha ağır hastalıklara veya ölümlere yol açtığına yönelik veriler söz konusu değil. Virüsün hali hazırda uygulanan aşıları etkisiz kılacağına yönelik bir bilgi de söz konusu değil.”

“AŞILAR ETKİLENMEYECEK”

Prof. Dr. Tanıl Kocagöz, aşıları etkisiz kılacak bir mutasyonu beklemediklerini dile getirdi.

Yeni mutasyonun Eylül ayı ortasında ilk kez İngiltere’nin başkenti Londra’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Londra’da 9 Aralık haftasında vakaların %62’sinin yeni mutasyondan kaynaklandığı belirlendi. Londra’da son hafta vaka sayısı ikiye katlandı.

İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika’dan Türkiye’ye uçuşlar durduruldu

Gündem

Habere Git

Editör: TE Bilisim