İstanbul’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus’a ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının kaza yapması sonrasında vatandaşlar kazanın nedenini araştırmaya başladı. Hatırlanacağı üzere Ocak ayının başlarında, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçak kazası yaşanmıştı. Pegasus’a ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, iniş sırasında pistten çıkmıştı. Tüm bu yaşananlar vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşturdu. Peki Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki Pegasus uçak kazasının nedeni ne? İşte Pegasus uçak kazasına dair açıklamalar ve analizler…

SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI’NDAKİ PEGASUS UÇAK KAZASININ NEDENİ NE?

Kazanın üzerinden çok kısa bir süre geçti. Bu süreçte birçok açıklama ve analiz yapılırken yeni bilgilerde sürekli olarak geliyor. Elde bulunan veriler ve bilgilere göre uçak kazasının neden olduğuna dair bazı bilgiler paylaşacağız. Hava şartları, kokpit ile kule arasında gerçekleşen konuşmalar, vatandaşların demeçleri, uzmanların açıklamaları ve bakanlık açıklamalarından yola çıkarak hazırladığımız haberde kazanın nedenlerini sizlerle paylaşacağız.

HAVA DURUMU VE KOKPİT İLE KULE ARASINDA GERÇEKLEŞEN KONUŞMALAR

Kule görevlilerinin pistten çıkan uçağın pilotlarına iniş öncesi yaptığı ikazlar da ortaya çıktı.

Kule: Efendim inişte maruz kaldığınız rüzgar nedir acaba? Pilot: Son yaklaşmada 9-ile 10 arasında gösteriyordu. Hocam bilginize yaklaşmada rüzgarda çok fazla değişiklik oluyor 180 derece kadar. Kule: Mutabık efendim. Bu konuda bilgi verildi. Yalnız bize gelen meteoroloji radarına göre yer rüzgarı 320 ile 360 dereceden 17 ile 22 knot arası dediler. Malumat. Pilot: Yer rüzgarında bir sıkıntı yok. Sadece bilgilendirmek istedik. 1000 feetin altında özellikle çok değişiyor rüzgar. Kule: Yaklaşmada tecrübe ettiğiniz rüzgarı paylaşabilir misiniz? Pilot: Rüzgar değişkendi. 500 feet’e kadar kuyruk rüzgarı vardı. Pistten yaklaşık 15 knot’a kadar ama tekrar alçalmaya başladıktan sonra azalmaya başladı. Yaklaşık 600 feet’lere kadar 37 knot tail wind (kuvvetli kuyruk rüzgarı) var. Bilginiz olsun. İniş ve kalkış ayrılması bazında bilgi vermek istedim. Kule: Anlaşıldı efendim. Önceki kalkış trafiği normalden daha yavaş hareket ettiği için bu kadar sıkıştınız normalde bu şekilde planlamamıştım. Bilginiz olsun. Pilot: Genel anlamda bilgi vermek için ilettim. Kule: Pist değişecek muhtemel. 2,4 pist olacak dinlemede kalın. Şu an için 10 dakikalık operasyonu keseceğiz. Çünkü yaklaşmadaki rüzgarla yer rüzgarı arasında bir takım tutarsızlıklar var. Pas geçen trafiklerimiz fazla. Malumat. Dinlemede kalın, arayacağım.

Kule: 87R merhabalar, sizden önce inen trafiğimiz kuvvetli kuyruk rüzgârı (tail-wind) rapor etti. Kule: Sizden önceki trafik pas geçti.

HIZ FAKTÖRÜ

Havacılık uzmanları, uçağın hızının 150 kilometre/saat olması gerektiğini belirtti. Pegasus uçağının hızı ise 346 kilometre/saat gibi çok yüksek bir hız olduğu yönünde bilgiler olduğu iddia edildi. Ancak bu bilgiler resmi makamlarca teyit edilmedi.

TEKER FAKTÖRÜ

Bazı uzmanlar göre ise tekerin geç koyulduğu için frenlemenin doğru yapılamadığı söylendi. Pegasus’a ait uçak pistin üçte ikisini geçtikten sonra teker koyduğu iddia edildi. Fakat bu konu hakkında da henüz resmi makamlarca bir açıklama yapılmadı.

YOLCULARIN İFADELERİ

Pistten çıkan uçakta bulunan Tayfun Erdem isimli bir yolcu, 45 dakikalık uçuşun yarısında türbülans yaşadıklarını belirterek, “Uçağın tekeri piste değdikten sonra bir anda havalandı, inişi yapamadı. Rüzgardan sonra dönüp geri geldi. Sonra tekrar inmeyi denedi ve bir anda savrulduk” dedi.

ULAŞTIRMA BAKANI’NDAN UÇAK KAZASI SEBEBİ AÇIKLAMASI

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan da “Kaza uçağın sert iniş ve sonrasında hızını kesemeyip pist başından araziye çıkması sonucu oluştu” diye konuştu.

FAHRETTİN KOCA ÖLÜ VE YARALI SAYISINI AÇIKLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kazada 3 kişinin hayatını kaybettiğini, 179 kişinin yaralı olduğunu, yaralıların hayati tehlikesi bulunmadığını söyledi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise kazanın ayrıntılarını verirken, “Pistten çıktıktan sonra 50 metre sürükleniyor. TEM’den E-5’e bağlantı yolunun olduğu mevkide 30 metrelik yükseklikten düşüyor” dedi.

Editör: TE Bilisim