Kurban Bayramına kısa bir süre kalırken Müslüman vatandaşları şimdiden büyük bir coşku ve heyecan sardı. Terviye günü de en çok araştırılan konular arasında yerini aldı. Arefe gününden bir gün öncesinde idrak edilen ve haccın sünnetlerinden biri olan tevriye gününde yapılacak ibadetlere dair bütün bilgilere haberimizden erişebilirsiniz. Peki, Terviye gününde hangi ibadetler yapılır? Zilhicce ayı Terviye günü ne zaman? İşte bu özel güne dair merak edilenler haberimizde…

ZİLHİCCE AYI TERVİYE GÜNÜ NE ZAMAN?

Yevm-i Terviye (Terviye günü): Zilhicce’nin 8’nci günüdür (29 Temmuz 2020). Hacıların, bu gün sabah namazını Mekke’de kılıp güneş doğduktan sonra Mina’ya çıkmaları ve geceyi Mina’da geçirmeleri sünnettir.

Terviye “suya kandırmak” veya “gördüğü rüyâ üzerinde düşünmek” demektir.

Mina’da su olmadığından, hacılar kendilerini ve hayvanlarını iyice suya kandırdıktan sonra Mekke’den çıktıkları veya Hz. İbrahim gördüğü rüya üzerinde bugün düşündüğü için, bu güne “Terviye günü” denir.

“Hz. İbrahim, oğlu İsmail’i kurban kesmekle ilgili rüyâsını o gece görmüş, Terviye günü bu rüyâ üzerinde düşünmüş, ertesi Arefe günü bunun sâdık rüya olduğunu anlamış, bayram günü de Hz. İsmail’i kurban etmeye teşebbüs etmiş olduğu” rivayet edilir.

TERVİYE  GÜNÜNDE HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Nakletmiş olduğumuz husûsî fazîletlerle beraber, Zilhicce ayının ilk on gününde sadakayı artırmak, hasta ziyâretlerinde bulunmak, cenâzeye iştirak etmek, fakir giydirmek, yetime iyilik yapmak ve ilim meclisinde bulunmak, anlatageldiğimiz mübârek günlerden istifâde konusunda mühimdir. Terviye gününü takip eden Arefe günü ve Bayram günleri hakkında, Arefe günü sabah namazını müteakip başlayan Teşrik Tekbirlerini de söylemeyi unutmamak gerekir.

TERVİYE GECESİNİ İHYA ETMENİN FAZİLETİ

Bu mübarek gece, ibâdetle ihyâ edenlere cennetin vâcib olduğu beş geceden biridir. Nitekim Mu‛âz İbnü Cebel (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Beş geceyi (ibâdetle geçirerek) ihyâ edene cennet vacip olur. (Bunlar da) Terviye (Zilhiccenin sekizinci) gecesi, Arefe (Zilhiccenin dokuzuncu) gecesi, Nahr (Zilhıccenin onuncu) gecesi (olan Kurban bayramı gecesi), Fıtr (ramazan bayramı) gecesi, bir de Şa‛banın yarı (Berâet) gecesidir.

TERVİYE ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Terviye orucuna niyet: “Niyet ettim Allah rızası için Yarın ki terviye orucunu tutmaya” Allahım Sen Kabul eyle.

Eğer Ramazandan kazaları varsa “Niyet ettim Allah rızası için tutamadığım Ramazan orucunun kazasını Zilhicce ayında tutmaya” diye niyet edilir.

Editör: TE Bilisim