27 Eylül’de Azerbaycan ve Ermenistan arasında başlayan sıcak çatışma bugün itibariyle devam ediyor. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı harekâtta bugüne kadar 22 yerleşim yeri işgalden kurtarıldı. Ermenistan ordusu ise yine sivilleri hedef alarak Berde, Beylegan ve Terter’deki sivil yerleşim alanlarına saldırılar düzenledi. Konuya ilişkin Devlet Bahçeli’den Nahçivan açıklaması geldi. Peki, Nahçivan nerede hangi bölgede? İşte Devlet Bahçeli’den Nahçivan açıklaması…

DEVLET BAHÇELİ’DEN NAHÇİVAN AÇIKLAMASI…

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın en büyük kentlerinden birisi olan Gence’ye yönelik saldırısına ilişkin, ‘Katil ve terör devleti olan Ermenistan’ı nefretle lanetliyorum. Yılanın başının mutlaka ezileceğine inanıyorum. Bu gelişmeler karşısında, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Cumhuriyeti’ne katılması şarttır, tarihi zorunluluktur, çok acil bir ihtiyaçtır, deyim yerindeyse hayat memat konusudur’ dedi.

Bahçeli, Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın en büyük kentlerinden birisi olan Gence’ye yönelik saldırısına tepki gösterdi. Bahçeli, “Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın en büyük kentlerinden birisi olan Gence’ye alçakça saldırı düzenlemesi, sivil ve masum soydaşlarımızı hedef alması insanlık suçu, uluslararası hukukun açıkça ihlal ve inkarıdır. Ermenistan devleti bir kez daha zulüm saçan yüzünü göstermiştir. Ayrıca Dağlık Karabağ’daki Fuzuli, Ağdam ve Terter yerleşim alanları da Ermenistan tarafından topçu ve roket atışlarıyla bombalanmıştır. Ermeni çeteleri Azerbaycan karşısında sıkıştıkça, çatışma alanlarını sivil yerleşim yerlerine genişletmektedir. Katliamcı Ermeni zihniyeti geçmişte ne yapmışsa bugün de aynısını hunhar şekilde tekrarlamaktadır. Ermenistan zalimdir, canidir, döktüğü kanda boğulmalıdır. Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın yegane muhalifi Ermenistan’dır. Artık uluslararası toplum sivillere yönelik kanlı ve aşağılık saldırılara duyarsız kalmamalıdır. Bu vesileyle şehit olan soydaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı soydaşlarımıza da şifalar diyorum” dedi.

NAHÇİVAN NEREDE HANGİ BÖLGEDE?

Nahçıvan’ın statüsü, 12 Kasım 1995 tarihinde halk oylaması ile kabul edilen Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. bölümünde düzenlenmiştir. Buna göre; Nahçıvan içişlerinde özerk, savunma ve dış politikasında ise Azerbaycan’a bağlı bir statüye sahiptir.

Yasama organı 45 üyeli Ali Meclis’ten, yürütme organı ise Bakanlar Kurulu’ndan oluşan Nahçıvan’da yargı görevi bağımsız mahkemelerde bulunmaktadır.

Nahçıvan, Türkiye’nin de taraf olduğu 1921 Moskova ve Kars Antlaşmaları uyarınca özerk statüsü devam etmek kaydıyla Azerbaycan’a bırakılmıştır. Bu çerçevede Türkiye de Nahçıvan’ın statüsünün devamında dolaylı olarak bir güvence unsuru haline gelmiş ve Nahçıvan’ın toprak bütünlüğünü kabul etmiştir.

Editör: TE Bilisim