Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) LPG’li araç kullananlara önemli uyarı geldi. LPG’li araç kullanıcılarının pediyodik bakımlara önem vermesi gerektiğini vurgulayan EPDK Enerji Uzmanı Mustafa Düzgün, orijinal parça kullanımının önemine dikkat çekti. Haber7’ye özel açıklamalarda bulunan Düzgün, sürücülerin dikkat etmeleri gereken noktaları tek tek sıraladı.

LPG’Lİ ARAÇ SAHİPLERİ BUNLARA DİKKAT!

Öncelikle LPG’li araç kullanırken, dikkat edilmesi gereken ilk husus aracın periyodik bakımlarının düzenli olarak yaptırılmasıdır olduğunu vurgulayan  EPDK Enerji Uzmanı Mustafa Düzgün “Bu kapsamda aracın hem normal bakımlarının hem de LPG sistemlerinin bakımlarının yetkili servisler tarafından zamanında yapılması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda bakım esnasında aracın filtre bakımları, sızdırmazlık kontrolleri, tank ve şamandıra kontrolleri mutlaka yaptırılmalıdır. Ayrıca regülatör, hortum, gaz boruları ve  filtre değişimleri yine yetkili servisler tarafından ve aynı markayla  yapılmalı, farklı marka ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca periyodik bakımlar  haricinde de araçtan gaz kokusu gelmesi durumda veyahut kullanım esnasında LPG’ye geçememe gibi bir durum söz konusu olursa periyodik bakım beklenmeden derhal yetkili servise müracaat edilerek araç kontrol ettirilmelidir.” dedi.

“LPG TANKININ ÖMRÜ AZAMİ 10 YILDIR”

Bunun haricinde bir diğer önemli husus ise LPG otogaz ikmalidir diyen Düzgün, “LPG otogaz ikmali kesinlikle -LPG-otogaz bayilik lisansı sahibi istasyonlarda yapılmalıdır.  Bu noktada LPG tankının yüzde 20’si şamandıra sistemi vasıtasıyla güvenlik amacıyla boş bırakılmıştır. LPG tank dolumu yapılırken çok fazla yakıt alabilmek için aracın sarsılması şamandıra sistemini bozacağından dolayı kesinlikle bu gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca LPG tankının ömrü azamı 10 yıldır. Ve bu ömür üretim tarihi olarak LPG tankına işaretlenmiştir. Dolayısıyla ömrü dolmuş LPG tankları üzerinde herhangi bir aşınma ya da yıpranma olmasa bile değiştirilmelidir. Bir diğer önemli husus da LPG sızıntılarıdır. LPG havadan daha ağır bir gaz olduğu için yayılarak en alçak noktaya doğru hareket edecektir. Bu nedenle LPG’li araç kullanırken gaz sızıntısı ihtimali dikkate alınarak özellikle çukur noktalara ve çevresine göre düşük kotlu yerlere kesinlikle park edilmemelidir. Ayrıca LPG sızıntısı olduğu tespit edilirse kesinlikle araçta sigara içilmemeli ve derhal motor ve elektrik aksamı kapatılmalıdır. Unutulmamalıdır ki LPG sızıntısı olması durumunda ciltte soğuk yanıklara neden olacağı için ciltle teması kesinlikle önlenmelidir. Son olarak burada anlattığım detaylı bilgilere kurumumuz web sayfasında adresinden “LPG TÜKETİCİSİNİN EL KİTABİ” isimli çalışmamız incelenerek çok daha detaylı bilgilere ulaşılabilir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim