Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi

ABD’nin Kosova-Sırbistan diyaloğu elçisi Richard Grenell, Belgrad ziyareti sırasında, Priştine’nin Sırbistan’a uygulamakta olduğu yüzde yüz gümrük vergisini kaldırmalı ve Belgrad’ı Kosova’nın bağımsızlığını tanımama kampanyasını durdurması gerektiğini söyledi.

Sırp Telgrafına göre, Bosna-Hersek’teki “Dayton” çatışmalarını sona erdiren gibi yeni bir anlaşma için kesin bir tarih yok, ancak Grenell’in kararlılığı, Başkan Donald’ın kendisine verdiği yetkiyi en kısa sürede yerine getirmesi lazım.

“KOSOVA’NIN KUZEYİ SIRBİSTAN’A BAĞLANACAK”

Gazetenin iddialarına göre, ABD anlaşmasının Priştine’den verginin kaldırılması, hızlandırılmış müzakerelerin sürdürülmesi, sınırın aşılması, Kuzey Kosova’nın Sırbistan’ın hakimiyetine geçilmesi, bölgedeki ABD’nin yatırımları artması bekleniyor. Anlaşma ayrıca, altyapıya yatırım yapılması, Belgrad ile Priştine arasındaki ticareti güçlendirmesi ve AB entegrasyon sürecini hızlandırmasını da kapsıyor.

İsmini açıklamak istemeyen bir yetkili, “Bu, birkaç gün içinde çözülmesi gereken bir konu değildir, ancak şu anki Amerikan liderinin iki taraf arasında uzlaşma ile kalıcı bir anlaşma sağlayacak şekilde ele almak istediği bir konudur.” dedi.

İsmini açıklamayan bu kaynak, “Kuzey Kosova’nın Sırbistan’a ilhak edileceği” ihtimalini dışlamıyor.

Grenell ekonomik zorlama konusunda ısrar ediyor, çünkü bunun bölgeyi mümkün olan en kısa sürede birleştirmenin ve daha da kolaylaştıracak bir işbirliği kurmanın bir yolu olduğunu düşünüyor.

Editör: TE Bilisim