Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Hırvatistan Sağlık Bakanı Veli Berosh, yaptığı açıklamada, 26 Şubat’ta koronavirüs tanısı alan genç bir adam, Bulaşıcı Hastalık Kliniği Dr. FranMihajlevic’den serbest bırakıldığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Veli Berosh, “Genç adam, koronavirüs için yapılan iki testten sonra negatif çıktı ve şimdi evde bakımdadır.” dedi.

Yetkililer ayrıca Hırvatistan’da beş yeni koronavirüs vakasının ortaya çıktığını ve hepsinin eski hastalarla bağlantıları olduğunu duyurdu. Hırvatistan’daki toplam hasta sayısı 24’e çıktı.

SIRBİSTAN’DA VAKA SAYISI 31’E ÇIKTI

Sırbistan Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sitesinde paylaşılan bilgilerde dün sabah saatlerine kadar yedi yeni Kovid-19 virüsü vakası tespit edildi.

Sırbistan’da enfekte olduğundan şüphelenilen toplam 214 kişi Cuma günü sabah 08.00’e kadar ulusal Torlak Enstitüsü laboratuvarında test edildi. Sırbistan’da kayıtlı olan Coronavirus hastaları dün saat 08.00’ kadar 31’e ulaştığı kaydedildi.

KOSOVA’DAN 4 ÜLKEYE UÇUŞ YASAĞI

Kosova Altyapı ve Çevre Bakanı LumirAbdixhiku, hükümetin Kovid-19 salgınının etkilerini sınırlama kararı doğrultusunda Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre’den uçuşların geçici olarak durdurulmasını emretti.

Diğer yandan, Kosova Adalet Bakanı AlbulenaHaxhiu, işverenlerin Hükümetin koronavirus için aldığı önleyici tedbirlerle ilgili kararını uygulaması gerektiğini vurguladı. Bakan Haxhiu, Hükümetin kararının ilk noktasının, bir ebeveynin çocuk bakımı için işten izinli olması gerektirdiğini kaydetti. Adalet Bakanı, bu kararı uyugulamayan şirketlerin olduğunu belirterek, “Bekar anneler çocuklarını tek başına büyütürler. Bu durumlarda işverenlerin kötüye kullanılması kabul edilemez ve suç sayılır.” ifadelerini kullandı.

Makedonya’da karantina olabilir

Kuzey Makedonya Hükümeti tarafından yapılan son bulgulara göre, Diber Belediyesi ve Zhupa Merkezindeki koronavirüsün yayılmasını önlemek için ek önlemler önerilmektedir.

Kuzey Makedonyalı yetkililer, dün yaptıkları açıklamalrına göre alınan önlemlerin ve günün sonunda sunulacak raporun ardından Sağlık Bakanlığı, Diberr ve Zhupa Belediyesi sınırları içinde karantina olasılığını duyurmalı sözlerini dile getirmişti.

Balkan ülkelerinden, halihazırda sadece Kosova ve Karadağ’da kayıtlı koronavirüs vakası bulunmuyor.

Ayrıca Haxhiu, kararı ihlal eden herhangi bir işveren tespit edilirse dava soruşturma başlatılacağını açıkladı.

ARNAVUTLUK’TA İKİ ŞEHİR KARANTİNA ALTINDA

Koronavirüs ile ilgili alınacak önleyici tedbirler nedeniyle, Arnavutluk’taki yetkililer sağlık arabaları, ticari araçlar ve hükümet araçları hariç olmak üzere tüm Kosova vatandaşları için araç girişini yasaklamaya karar verdi. Bu önlem 15 Mart saat 00: 00’a kadar devam edecektir. Arnavutluk’ta koronavirüs bulaşmış insan sayısı 33’e ulaşırken, bir kişi de öldü.

Tiran ve Durres, karantinaya alınacak. Bu iki şehirden ülkenin diğer bölgelerine özel taşıtların giriş ve çıkışlarını veya şehirlerarası ulaşımını yasaklandı.

BOSNA’DAN VATANDAŞLARINA SEYAHAT UYARSI

Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına yüksek riskli olan ülkelere seyahat etmemelerini tavsiye ederek, şu açıklamada bulundu: “Bosna-Hersek Dışişleri Bakanlığı, tüm Bosna-Hersek vatandaşlarını önümüzdeki dönemde ve özellikle önümüzdeki iki hafta boyunca yurt dışındaki tüm seyahatlerini ertelemeye veya iptal etmeye çağırıyor.”

Editör: TE Bilisim