İbrahim Seçkin Talaş / Röportaj / Ankara

Öz Taşıma İş Sendikası İstanbul İl Başkanı Yasin Sevgili, salgın hastalık Kovid-19 sonrası taşımacılık sektörünü nasıl bir geleceğin beklediğini Diriliş Postası gazetesine anlattı.

Sevgili, Kovid-19 salgını nedeniyle üretim yapan sektörlerde işgücünü tam kapasite kullanamamanın ve hizmet sektörlerinde ise salgını önleme tedbirleri kapsamında uygulanması zorunlu olan dolaşımı daraltma ve kapanma hallerinin her zamanki kadar tüketime cevap verebilmesi taşımacılık sektöründe, özellikle de ticari mal ve tüketim malları sevkiyatı açısından büyümeyi beraberinde getirdiğini söyledi. Sevgili, salgın sonrasına dikkati çekerek, “Fakat pandeminin eninde sonunda yavaşlayacağı ve biteceğini göz önünde bulundurmamız gerçeğini göz ardı etmememiz ve planlı büyüme, sonrasında ise planlı küçülme veya küçülmeyi gerektirmeyecek iş akışları keşfetme noktasında eksik kalırsa ki bu mutlaka olacaktır; öyle bir durumda taşımacılık sektöründeki büyüme ve istihdamı kaybetme eğilimi olasıdır. Bu bakımdan yatırımcı ve işverenlerin bu konuda dikkatli olması, çalışanların ise sezonluk düşünmemesi yerli yerinde olacaktır” dedi.

“HASSASİYETİMİZİ TEŞKİLATA YANSITTIK”

Öz Taşıma İş Sendikası İstanbul İl Başkanı Sevgili, Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında taşımacılık sektörüne ve üyelere yönelik alınan tedbirlere ilişkin, “Covid-19’un yayılmasını önleme adına almış oldukları kararlar ve tedbirlere hassaslıkla uyduk. Geniş katılımlı toplantılarımızı erteledik. Bazı toplantı ve eğitimlerimizi internet üzerinden gerçekleştirdik. Hassasiyetimizi tüm teşkilat yapımıza ve üyelerimize de örnek olacak şekilde gösterme gayreti içerisinde olduk. 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olan personelimize evden çalışma imkanı sunduk. Maske, mesafe ve temizlik tedbirlerini uygulayarak lüzumu halinde üyelerimizle sınırlı sayılarda ve sürelerde bir araya geldik. İşyerlerinde alınan dezenfekte işlemleri, karantina süreçleri ve kısa çalışma programlarının uygunluğunu birlikte takip ettik. İşveren ve vekilleri ile pozitif vakaların arttığı ortamların geçici kapatılması için temaslarda bulunduk.” ifadelerini kullandı.

“BİR LOKMA DA BİZDEN OLSUN” PROJESİ

Salgın sürecinde Kargo Taşımacılığı işlem hacminin sektörde 20 kat, birçok firmada 1,5 ila 2 kat artış gösterdiğini belirten Sevgili, artışı karşılamak için yapılan yeni istihdamlar ve sektöre bu dönemde giriş yapan yeni yatırımcıların katkı sağladığı istihdamlar nedeniyle sendika olarak yeni çalışanlarla buluştuklarını dile getirdi.

Sevgili, salgın hastalığa yakalanan üyelere yönelik, Genel Başkan ve Yönetim Kurulu kararıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bir Lokma da Bizden Olsun, temenni ve sloganıyla Covid-19 pozitif üyelerimize karantina dolayısıyla yaklaşamasak da onların yanında olduğumuzu hissettirmek adına hazırlatmış olduğumuz gıda kolilerini ev adreslerine bırakıyoruz. Şimdiye kadar 1950 üyemize gıda kolisi yardımında bulunduk” dedi.

Sevgili, Öz Taşıma İş Sendikası’nın kuruluş amacına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Öz Taşıma İş Sendikası’nın kuruluş amacı ve günümüze kadar ulaştığı üye sayısı hakkında bilgi verir misiniz?

Öz Taşıma İş Sendikası, insanı ve emeği önceleyerek, yerli ve milli temeller üzerinde ‘erdem ve güven’ e dayalı, “Erdemli bir sendikal anlayış inşa etme” amacı ile 21 Kasım 2012 tarihinde kurulmuştur. Hak İş Konfederasyonu’nun ilke ve hedeflerine, aynı zamanda gücünün ve üstüne yüklediği sorumluluklarının da farkında olarak kendi karakteriyle de hayat bulan Öz Taşıma İş Sendikası “Değerlerle Sendikacılık” çizgisinden sapmadan yoluna devam etmektedir.

8 yıllık varlığına rağmen Temmuz 2020 verilerine göre 21 bin 867 üyesi ile Taşımacılık iş kolunda 2. Sendika konumunda olan Öz Taşıma İş Sendikası her geçen gün ailesine yeni üyelerin katılımıyla felsefesini hayata geçirdiği gibi gücüne güç katmaktadır.

“ODAK NOKTAMIZ İNSAN”

Sendikanızın faaliyetleri ve etkinliklerini anlatır mısınız?

Öncelikle Sivil Toplum Kuruluşu olma bilinci sebebiyle, ülkemiz demokrasisinin daha güçlü hale gelmesi, insan hakları ve özgürlüklerin genişletilmesi, çalışma hayatının uluslararası normlarla bütünleşmesi, yerel yönetimlerin yetki, istihdam ve gelir yönünden güçlendirilmesi, yoksulluğun ortadan kaldırılması, adil gelir dağılımı, işsizliğin azaltılması ve kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınması amacıyla sosyal diyaloga dayalı, etkin ve sürdürülebilir politikalar oluşturulması, ülke gerçekleriyle örtüşen sosyal ve ekonomik politikalar uygulanması taleplerini yineleyerek ortaya koymanın yanı sıra Sendika kimliğinin gereği olan emek ve alın terinin değersizleştirilmemesi, odak noktası “İnsan” olan toplumsal hayatı ve çalışma hayatını dengeleme yönündeki çalışmalarımızı etkinliklerimizle de ortaya koyma gayreti içerisindeyiz. Ülkemizde taşımacılık iş kolunda faaliyet gösteren sendikaların Hava, Kara, Deniz ve Demiryolu çalışanlarını geniş tabanlı olarak bir araya getiremediği söylersek mübalağa etmiş olmayız. Öz Taşıma İş Sendikası olarak bunların bazıları ile yetinen anlayışı aşma iradesini göstermek suretiyle diğer sendikalardan farklı olarak sadece tüzüğümüze yazmakla kalmıyor, dili, rengi, cinsiyeti, inancı, gelir seviyesi ve yaptığı iş ne olursa olsun, herkesi bir ve eşit tutan anlayış ile hareket ediyoruz. Özellikle de el uzatılmayanlara elimizi, elimizle birlikte de gönlümüzü ve birlik beraberliğimizin meyvelerinden biri olan lokmamızı bölüşüp uzatıyoruz.

‘SOSYAL SENDİKACILIK’ VURGUSU

Sendikanıza üye olanlar ne gibi avantajlara sahip oluyor? Üyelerinize ne gibi kazanımlar sağlıyorsunuz?

Yetki aldığımız işyerlerinde Toplu İş Sözleşmesi imzalamanın yanında geride bıraktığımız 8 yılda herbir üyemize her yıl ferdi kaza sigortası yaptık. Üyelerimizin düğünlerinde ve çocuklarının sünnet düğünlerinde 4970 adet çeyrek ve gram altın hediye ettik. Üyelerimizin Üniversitede okuyan çocuklarına 2 milyon 65 bin TL burs vererek eğitimlerine katkıda bulunduk. Farklı sebeplerle ihtiyacı olan 110 üyemize 200 bin TL nakdi yardımda bulunduk. Tüm üyelerimize, her Ramazan ve Kurban Bayramlarında kolonya, şeker ve lokum ikramı, yeni yılda yılbaşı hediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ise kadın üyelerimize çeşitli hediyelerimizi takdim ettik. Sosyal sendikacılık anlayışıyla yaz aylarında, her ilde üyelerimizin eş ve çocuklarının katılımlarıyla, piknikler organize etmek suretiyle aileden biri olduk.

ETKİN, DİNAMİK VE ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMA

Öz Taşıma İş Sendikası İstanbul İl Başkanlığı olarak çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Napolyon Bonapart’ın “Dünya bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu” dediğini unutmamak gerekir. Türkiye nüfusunun yaklaşık 1/5’ inin İstanbul’da yaşadığı ve vergi gelirleri tahsilatında tahakkukun yüzde 40’tan fazlasının İstanbul’dan elde edildiği de düşünüldüğünde ekonomimize katkı sağlayan çalışan kesimin buradaki yoğunluğu biz Sendikacıları da canlı, aktif, yenilenebilen bir yapı ile sahada yer almaya teşvik ediyor. Farkımızı fark etmeleri için tüm çalışanları ve işverenleri kendilerine kapılarımızı açık tutmanın yanında, talep etmeleri halinde mahallinde Öz Taşıma İş Sendikamız hakkında bilgilendiriyoruz. Biz sorumluluğumuzu biliyor, hedeflerimize söz hakkı vererek, dinleyerek, sabit fikirlerle değil şartlara göre çözüm üreten ve yenilenen dinamiklerimizle üyelerimizin hak ve menfaatlerini savunuyoruz. Sektörde tanışmadığımız tek bir çalışan ve tek bir işveren kalmayıncaya kadar zirveye azim ve kararlılıkla yürüme doğru anlama ve doğru anlatmayı kendim ve arkadaşlarımla ilke edindiğimi belirtmek istiyorum.

Editör: TE Bilisim