Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi  – Priştine

Kosova eski Başbakanı Albin Kurti, sosyal medya hesabı üzerinden Başbakan Avdullah Hoti Hükümeti’nin Sırbistan’a yönelik uygulanan karşılıklılık esasını kaldırmasını değerlendirerek şu sözlere yer verdi: “Cumartesi

günü bile, sadece Sırbistan’a yönelik karşılıklılık tedbirini kaldırmak için çalışıyor ve toplantılar yapıyorlar. Kosova’nın sayısız sosyal ve ekonomik sorunu var, ancak Sırbistan’ın taleplerine kıyasla öncelikli olamazlar. Bu Kosova’nın gayri meşru hükümetidir. Bir gün önce, medyalar Sırbistan’dan gelen 20 kamyonun karşılıklılık ilkesine saygı duyduğunu yazdı. Belgelerinde, Kosova Cumhuriyeti yazılıydı. Karşılıklılık tedbirleri uygulanıyordu. Ancak bugünkü karardan sonra buna gerek kalkamayacak.”

“SIRBİSTAN, BELGRAD’DAN BİLE BÖYLE HİZMET GÖRMEDİ”

Hoti, Sırbistan ile diyaloğun devam etmesinin önündeki engelleri kaldırdığını diyen eski Başbakan Kurti, “Bu açıklama ile, Kosova’yı diyaloğun başlamasına engel olan taraf durumuna getirdi. Sırbistan’a, Belgrad’ın kendisi tarafından bile böyle hizmet edilmedi. Diyaloğun asimetrik olacağı gerçeğinin yanı sıra, Kosova’nın kaldırdığı karşılıklılık esası ile Kosova tarafı, diyaloğu geciktirmek konusunda sorumlu tutuluyor.

Tarihsel olarak Arnavutlar, Sırbistan’a karşı tutumlarına bağlı olarak iki siyasi akım yaşadı. Bugün bile farklı değil, ancak açık hale geldi.” ifadelerini kullandı.

Kurti, Hoti Hükümetini, “Sırbistan’a hizmet eden yasadışı hükümet” sözleriyle tanımaladı.

İLK İHANET DEĞİL

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Amerika’nın, ‘Sırbistan ve Bosna Hersek’e uygulanan yüzde yüz Gümrük Vergisi’ni kaldır’ emrini karşılıksız yerine getirmeyi kabul etmedi. ABD’ye boyun eğemeyen Kurti hükümeti, kolalisyon

ortağından Kosova Demokratik Birliği’nin (LDK)siyasi darbesiyle düşürüldü. LDK, Kendin Karar Al (Vetevendosje) Partisini, liderine ve en önemlisi halka daha önce de ihanet etmişti.

LDK, başkanı Isa Mustafa, Amerikan’ın emriyle 2014 yılında Kosova Demokratik Partisi lideri Hashim Thaçi ile gizli anlaşma yaparak ülkenin başbakanı olmuştu.

Koalisyon ortağı LDK tarafından meclise sunulan ve yaklaşık 10 saat süren oturumda görüşülen gensoru önergesine 82 milletvekili “evet”, 32 milletvekili “hayır” ve 1 milletvekili “çekimser” oy kullandı.

Balkanlar’da hayat normalleşiyor

Balkan ülkeleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle getirdikleri kısıtlamaları kaldırmaya devam ediyor. Bulgaristan, son birkaç gündür Kovid-19 vakalarında artış gözlenen komşusu Kuzey Makedonya’dan giriş yapacaklara 14 günlük karantina zorunluluğu uygulamasını yeniden yürürlüğe koyarken, Bosna Hersek ve Karadağ’dan gelenlere karantinayı kaldırdı.

Editör: TE Bilisim