Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Veriler, o zamanki ABD Başkanı Bill Clinton’un dönemiyle ilgili belgelerden “gizli” işareti kaldırıldıktan sonra Sırbistan’ın Blic gazetesi tarafından kamuoyuna sunuldu. Belgelere atıf yapan gazeteye göre, dört bardak viski Miloşeviç zengin bir akşam yemeği düzenledi. Bu durumda muhatapları kızdırmaktan ziyade BH Cumhurbaşkanı Alija Izetbegoviç ile şakalar yapmaktan hoşlandı.

Richard Holbrooke’un Dayton’daki ortağına göre, Miloşeviç, dört bardak viski sonrasında Saraybosna’ya giden koridor için beklenenden daha fazlasını teklif etti.

4 YILLIK SAVAŞ BİTTİ

Masanın üzerinde ciddi konular vardı – ruh halini etkileyen ciddi konular vardı: sınırlar, yaptırımlar, vb. “İzetbegoviç’in Tudjman’ı ya da Miloseviç’i görmek istemediği günler vardı, Tudjman da Miloseviç ile görüşmeyi reddetti”

Blic gazetesinde çıkan habere göre, Miloşeviç ve İzetbegoviç’in ayrıca birbirlerine kendi dillerinde şakalar söyledikleri iddia ediliyor. Dayton’daki müzakereler 1 Kasım’dan 21 Kasım 1995’e kadar sürdü ve 14 Aralık’ta Paris’te anlaşma imzalandı, ardından Bosna-Hersek’teki dört yıllık savaş bitirildi. Anlaşmayla devlet, üç kurucu ile diğer halklardan ve iki oluşumdan oluşuyordu: BH Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti.

Bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç ise, bu hayata veda edene kadar ülkesindeki Müslüman Boşnakların dini ve milli bilincini uyandırmak için mücadele eden bir lider oldu.

Editör: TE Bilisim