Ceyhun Aşirov / Azerbaycan / Özel Haber

Bugün Fransa senatosunda yapılan oylamada Dünya tarafından tanınmayan “Dağlık Karabağ Cumhuriyetini” tanımayı öngören tasarı kabul edildi.

Senatonun hazırladığı tasarıya 350 senatör ‘’evet’’ oyu verirken bir senatör ise tasarıya karşı çıktı.

Fransa Dağlık Karabağ sorunun çözümü için kurulan ve bir nevi ‘’Hakem’’ pozisyonda olan Minsk grubunun ABD ve Rusya ile birlikte eş başkanlığını yapmaktadır.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı yardımcısı Hikmet Hacıyev karara tepki vererek, “Öncelikle, bu kararın Azerbaycan için sıradan bir kağıt parçasından başka bir şey olmadığını vurgulamak istiyoruz.” dedi.

Hacıyev, Fransa hükümetinin karara tepki vermesi gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu kararın kabul edilmesini Fransız siyaseti ve senatosu için çok utanç verici bir adım olarak görüyoruz. Fransız hükümeti, bu tür kışkırtıcı adımların kabul edilemezliği konusundaki resmi tutumunu ifade etmeli ve kararı kınayan bir bildiri yayınlayarak Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne desteğini ifade etmelidir.”

Daha önce de Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ‘’Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyetini’’, oradaki ayrılıkçıları tanıyan ülke olursa bütün diplomatik ilişkilerimizi keseriz’’ diye uyarıda bulunmuştu.

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyetinin Fransa tarafından tanınması için çağrı yapan bir tasarıyı oyladı ve tasarı 305 Senatörün oyuyla kabul edildi ancak Fransa Dışişleri Bakanlığı “Ermenistan dahi Karabağ’ı tanımıyor” diyerek kararı uygulamayacaklarını açıkladı.

Söz konusu tasarının yasallaşması için önce Dışişleri sonrada Fransa Cumhurbaşkanın imzası gerekiyor.

Editör: TE Bilisim